"Prijs voor Liu is een politieke klucht"

China heeft de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo nog eens veroordeeld als een "politieke klucht". In China werd trouwens alles in het werk gesteld om de aandacht voor de prijsuitreiking in de kiem te smoren.

De Chinese autoriteiten deden er alles aan om de uitreiking dood te zwijgen, maar na de symbolische uitreiking -Liu Xiaobo kon er zelf niet zijn omdat hij onder huisarrest staat (kleine foto: de lege stoel zet de afwezigheid van Liu in de verf)- veroordeelden de autoriteiten de toekenning van de Nobelprijs aan Liu Xiaobo nog eens als een "politieke klucht die niet de mening vertolkt van de meerderheid van de wereld, zeker niet van de ontwikkelingslanden".

"We verzetten ons met alle macht tegen elk land of elke persoon die de Nobelprijs gebruikt om zich te mengen in de interne aangelegenheden van China of die een inbreuk plegen op wettelijke soevereiniteit van het land", verklaarde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Niet alleen Liu zelf kon de uitreiking van de prijs niet bijwonen, ook zijn vrouw, Liu Xia, staat onder huisarrest in Peking. De autoriteiten hadden ook alle andere Chinezen die de uitreiking in Oslo wilden bijwonen een uitreisverbod gegeven.

Bovendien werden er drastische maatregelen genomen om in China alle aandacht voor de uitreiking in de kiem te smoren. Het gebouw waar Liu Xia woont, is van de buitenwereld afgeschermd (onderste foto) en wordt bewaakt door soldaten (foto boven). Haar telefoon en internetverbinding zijn afgesloten.

De veiligheidsdiensten hebben ook een aantal andere dissidenten opgepakt, onder meer Zhang Zuhua, een vriend van Liu en mede-initiatiefnemer van "Charter 08", het manifest voor meer democratie en mensenrechten in China, waarvoor Liu  in de gevangenis vloog. Andere kennissen van Liu staan onder huisarrest of worden streng bewaakt. Ook de universiteiten worden extra in de gaten gehouden.

Aan het gebouw van de Verenigde Naties in Peking was er een kleine manifestatie, maar de zowat honderd stille betogers werden al snel met bussen weggevoerd.

De Chinese autoriteiten hebben ook een hele reeks maatregelen genomen om de Nobelprijsceremonie uit de pers te houden. De programma's van verschillende buitenlandse media zoals BBC en CNN zijn geblokkeerd en een hele reeks websites zijn niet toegankelijk.

De maatregelen van vandaag komen er bovenop weken van diplomatieke druk op andere landen om de ceremonie in Oslo niet bij te wonen, "omdat dat een belediging voor China zou zijn". 18 landen woonden daardoor de uitreiking niet bij. De voorbije weken moesten ook de leden van het Nobelcomité het ontgelden: ze werden door China bestempeld als clowns.