"Vanaf maandag of dinsdag opnieuw vooruitgaan"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) heeft in "De ochtend" op Radio 1 gereageerd op het opschorten van de onderhandelingen. Hij wenst de familie van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) sterkte en hoopt dat vanaf maandag of dinsdag voort onderhandeld kan worden.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de politieke onderhandelingen over een nieuwe financieringswet tijdelijk worden stopgezet omdat de moeder van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte ernstig ziek is.

Volgens Leterme hoeft de pauze niet te betekenen dat er niets meer kan gebeuren. "Laat ons hopen dat men de komende dagen gebruikt om nog een aantal dingen te herberekenen en te bekijken, zodat we dan vanaf maandag of dinsdag, als Vande Lanotte dat zelf mogelijk acht, opnieuw kunnen vooruitgaan."

Op de vraag of de gebeurtenis ook iets goeds kan teweegbrengen in de contacten en relaties tussen politici, blijft Leterme op de vlakte. "Het allerbelangrijkste is dat het goed komt met de moeder van Johan Vande Lanotte", aldus de premier.

In februari 2008 werd Leterme zelf opgenomen in het ziekenhuis met een inwendige bloeding, eveneens in politiek moeilijke tijden.