Clottemans duikt op in Amerikaans jaaroverzicht

De Amerikaanse website Time.com heeft zijn jaaroverzicht van 2010 gepubliceerd. Opvallend is dat een Belgisch assisenproces de top 10 van criminele feiten heeft gehaald, namelijk de parachutemoord waarbij Els Clottemans veroordeeld werd tot 30 jaar voor de moord op haar vriendin en liefdesrivale Els Van Doren. De zaak prijkt op nummer 4. Nummer 1 is voor een Nederlander weggelegd.

De sabotage van de parachute van Els Van Doren was vanaf dag 1 groot medianieuws, zowel in binnenland als in buitenland. De zaak veroorzaakte veel ophef omdat de inbeschuldigingstelling en de veroordeling gebaseerd waren op vermoedens. "Er was geen bekentenis, er werden geen vingerafdrukken gevonden, laat staan een schaar", schrijft Time.

Ook de manier waarop Van Doren aan haar einde kwam (ze stortte te pletter) en de relatie tussen de beschuldigde en het slachtoffer (ze hielden er een driehoeksverhouding op na met een bevriende parachutist) was voer voor de pers.

Maar het criminele feit dat de Amerikanen dit jaar het meeste bijblijft is het intrigeweb rond Joran van der Sloot (foto klein). De Nederlandse jongeman zit in een cel in Peru op beschuldiging van de brute moord op Stephany Flores Ramirez. Van der Sloot is ook de hoofdverdachte in de verdwijningszaak rond Natalee Holloway in Aruba (2005).

De top 10 van criminele feiten in 2010 (Time.com)

  1. Gordijn valt over zaak Joran van der Sloot
  2. De grensmoorden: als moord politiek wordt (de moord op Robert Krentz -van wie het lichaam gevonden werd op de grens tussen Arizona en Mexico- opende de discussie over grensbeveiliging en illegale immigranten)
  3.  De bommenmaker die Broadway een knallende opening wilde bezorgen (Faisal Shahzad wilde zijn auto opblazen op Times Square maar voorbijgangers konden de politie op tijd verwittigen)
  4. Het Belgische parachutemoordproces
  5. Het proces van Elizabeth Smarts ontvoerder (Brian David Mitchell -die zich profeet waant- ontvoerde en misbruikte in 2002 de toen 14-jarige Elizabeth Smart)
  6. Tyler Clementi en de oproer over pesten (Clementi pleegde zelfmoord nadat zijn kotgenoot hem stiekem had gefilmd toen hij een man kuste en achteraf de kus twitterde)
  7. De Chinese epidemie van messteken op school (in China kwamen zeker 17 kinderen om bij aanvallen, gepleegd door meestal gestoorde mannen van middelbare leeftijd)
  8. De kamikazeactie in Austin (Joe Stack vloog met zijn vliegtuig opzettelijk op een commercieel gebouw)
  9. Terreur over aanstelling: de zaak van Amy Bishop (Bishop kreeg niet de functie die ze wilde aan de Universiteit van Alabama en schoot drie professoren dood)
  10. De moord op Yeardley Love (student en ex-liefje George Huguely V vermoordde de ster van de Universiteit van Virginia)

Voor het jaaroverzicht van Time, klik hier.