Europees patent zonder Spanje en Italië?

Een beperkt aantal landen van de EU heeft beslist om aan de regeling van een gezamenlijk patent te werken. Ze omzeilen daarmee het verzet van Spanje en Italië, die de invoering van een Europees patent blokkeren.

De invoering van een gezamenlijk patent loopt al jaren vast op onenigheid over het taalregime. Een beperking van het aantal talen zou de kostprijs met 90 procent naar beneden halen, maar de juridisch bindende teksten alleen opstellen in Engels, Duits en Frans, bleef stuiten op Spaans en Italiaans verzet.

De Europese ministers van Economie bespraken vandaag het probleem, maar ondanks het feit dat voorzitter Vincent Van Quickenborne (foto links) "alles uit de kast haalde" om een unaniem akkoord tussen de 27 landen te bereiken, bleef dat akkoord uit.

Elf lidstaten beslisten daarom het Spaanse en Italiaanse verzet te omzeilen via versterkte samenwerking. De EU-landen kiezen dan zelf of ze in het verhaal meestappen of niet.

Spanje en Italië zijn niet te spreken over deze manier van werken, maar na afloop van het overleg benadrukte Van Quickenborne dat de versterkte samenwerking wel degelijk op ruime steun kon rekenen, ook uit de andere lidstaten.

"Ik ben er zeker van dat heel wat anderen nog zullen toetreden", trad bevoegd eurocommissaris Michel Barnier hem bij. Hij wil dinsdag met de Europese Commissie alvast groen licht geven aan de verdere uitrol van de procedure.

De elf landen die in eerste instantie de krachten bundelen zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland, Denemarken, Estland, Finland, Litouwen, Luxemburg en Slovenië. België moest zich als Europees voorzitter neutraal opstellen.

lees ook