Kocht regering-Berlusconi parlementsleden om?

Het parket van Rome heeft een onderzoek geopend naar mogelijke omkoping door de regering-Berlusconi. Die zou de stem van parlementsleden van de oppositie hebben willen kopen voor de vertrouwensstemming van volgende week.

Volgens de Italiaanse pers zou het niet de eerste keer zijn dat parlementsleden worden omgekocht als het overleven van de regering-Berlusconi op het spel staat. Niet zelden worden er dan ministerpostjes beloofd of lucratieve consultancycontracten.

Volgens recent onderzoek van de linkse krant La Repubblica is het "tarief" voor die "consultancycontracten" goed voor bijna het jaarloon van een parlementair. En dat jaarloon is het hoogste van Europa, meer dan 120.000 euro bruto.

Het onderzoek nu van het parket in Rome komt er na een klacht van Antonio Di Pietro (kleine foto). Hij werd bekend als rechter in de operatie "Schone Handen" tegen corruptie in de politiek. Nu is hij parlementslid en leider van een oppositieparij.

Twee parlementsleden van die partij hebben recent de partij verlaten. Een van hen heeft al gezegd dat hij bij de vertrouwensstemming de regering zal steunen, de andere weet het nog niet. Di Pietro zegt dat hij aan de rechtbank "veel documenten en bewijzen" heeft geleverd.

SIlvio Berlusconi heeft samen met zijn bondgenoot, de Lega Nord, een comfortabele meerderheid in de Senaat maar na de breuk met Gianfranco Fini komt hij stemmen te kort in de Kamer.