Kroatische ex-premier opgepakt in Oostenrijk

De voormalige Kroatische premier Ivo Sanader is opgepakt in Oostenrijk. De ex-premier was gisteren zijn land ontvlucht. Hij wordt verdacht van corruptie.

Ivo Sanader (foto) ontvluchtte zijn land net voor het parlement zijn immuniteit ophief. Sanader was premier van 2004 tot 2009. Hij wordt ervan verdacht achter het plan te hebben gezeten om fondsen met smeergeld op te richten voor zijn conservatieve partij HDZ. Sanader ontkent de beschuldigingen en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

De voormalige premier werd opgepakt in de provincie Salzburg. Hij moet nu voor een provinciale rechtbank in Salzburg verschijnen, die moet beslissen wat er met Sanader zal gebeuren.

In Kroatië wordt positief gereageerd op de arrestatie, die als een belangrijk pluspunt wordt beschouwd in het kader van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie. Kroatië hoopt die gesprekken op het einde van volgend jaar af te ronden. De strijd tegen de corruptie in het land is daarbij een doorslaggevende factor.