Mexicaanse drugsbaron "de Gekste" dood

In Mexico is drugsbaron Nazario Moreno, bijgenaamd "de Gekste", doodgeschoten. Moreno was een van de leiders van het sektarische drugskartel La Familia.

Alejandro Poire, de baas van de Mexicaanse Nationale Veiligheid, maakte het nieuws over de dood van Moreno vandaag bekend op een door de televisie uitgezonden persconferentie. De drugsbaron zou gisteravond zijn doodgeschoten door veiligheidsagenten tijdens een politie-actie.

Het drugskartel La Familia is vooral aanwezig in de deelstaat Michoacan, de thuisbasis van de Mexicaanse president Felipe Calderon. Het kartel verschilt van andere drugskartels door zijn sektarische trekjes. Het staat erom bekend te rekruteren met Bijbelteksten en zelfhulpslogans. Het kartel maakt zich ook sterk de lokale bevolking te beschermen.

Moreno is de tweede drugsbaron in een maand tijd die wordt uitgeschakeld. Begin november werd al een andere leider van hetzelfde kartel gedood. Het afgelopen jaar werden ook al twee andere leiders opgepakt.