Minder plaatsen op de trein door de winterkou

Door de winterkou kan de NMBS momenteel een kwart van de locomotieven, motorstellen en wagons niet gebruiken. In normale omstandigheden is dat zowat 15 procent. De NMBS kiest ervoor om kortere treinen te laten rijden in plaats van treinen af te schaffen, maar daardoor zijn er wel vaak te weinig zitplaatsen voor de reizigers.

De locomotieven, motorstellen en wagons staan in de werkplaatsen omdat ze een onderhoud of een herstelling nodig hebben, of omdat het veiligheidssysteem TBL1+ wordt ingebouwd.

Door de koude start van de winter is er meer materieel dat niet functioneert, en daardoor is momenteel een kwart van de locomotieven buiten gebruik. De NMBS zegt dat ze liever kortere treinen laat rijden dan treinen te schrappen.

Resultaat is dat veel treinen overvol zitten en dat reizigers klagen over een gebrek aan zitplaatsen. De NMBS zegt dat haar winterplan vermijdt dat het nog erger zou zijn, en dat ze meer mensen aan het werk zal zetten in de ateliers waar nodig.