Nobelprijs uitgereikt aan afwezige Liu Xiaobo

In Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede symbolisch uitgereikt aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. Liu was op de ceremonie niet aanwezig omdat hij in China in de cel zit. In de plaats stond er een lege stoel en een foto van de prijswinnaar.

De voorzitter van het Noorse Nobelcomité Thorbjoern Jagland begon zijn toespraak met te betreuren dat de laureaat niet aanwezig kon zijn, iets wat in de geschiedenis van de Nobelprijs voor de Vrede nog maar enkele keren was voorgekomen. Alleen al het feit dat Liu in de gevangenis zit "toont aan dat de prijs noodzakelijk en gerechtvaardigd is", zei Jagland.

In een verwijzing naar de Chinese woede over het toekennen van de prijs aan Liu zei Jagland dat het Nobelcomité "niet de bedoeling heeft om iemand te beledigen, maar om iets te zeggen over de relatie tussen mensenrechten, democratie en vrede. Het is belangrijk dat de wereld eraan herinnerd wordt dat er voor de rechten die wij nu bezitten, gevochten werd door mensen die grote risico's namen. Zij deden dat voor anderen. Daarom verdient Liu Xiaobo onze steun en moet hij worden vrijgelaten", aldus Jagland.

De vrouw van de dissident had eerder al laten weten dat Liu de prijs wil opdragen aan alle slachtoffers van het bloedbad op het Tian'anmen-plein in 1989.

Jagland had lovende woorden voor de economische successen van de Chinese overheid die ervoor gezorgd heeft dat het aantal armen in de wereld aanzienlijk is gedaald. "Maar het zwakke punt van dit machtige land wordt duidelijk door het feit dat het een man tot elf jaar cel veroordeelt, alleen omdat hij zijn mening geeft over de manier waarop het land zou moeten worden bestuurd."

De ceremonie werd besloten met een optreden van het kinderkoor van de opera van Oslo. De vrouw van Liu had het Nobelcomité laten weten dat de prijswinnaar had gevraagd dat er een kinderkoor zou optreden tijdens de prijsuitreiking.

Onder druk van China hadden 19 landen beslist om de ceremonie niet bij te wonen. Onder hen Rusland, Saudi-Arabië, en een hele reeks Afrikaanse landen.