Nog geen tien procent Belgische eurobiljetten

Iets meer dan 37 procent van de eurobiljetten die in ons land in omloop zijn, is afkomstig uit Frankrijk. Dat meldt de website eurobilltracker, die de verspreiding van de eurobiljetten nagaat sinds de lancering van de eenheidsmunt in 2002.

Slechts 9,1 procent van de biljetten in onze portefuilles komen uit Belgie.

Het geld dat hier circuleert wordt dus vooral gedrukt in Frankrijk (37,4 procent), met Duitsland (24,4 procent) op de tweede plaats en Nederland (14,6 procent) op drie. Onze eigen originele biljetten komen dus pas op de vierde plaats. Biljetten uit Oostenrijk, Griekenland en Spanje maken elk net geen 3 procent van het totaal uit; Malta, Slovenië, Finland, Portugal en Ierland halen nog geen procent.

Sinds de invoering van de euro is het aandeel Belgische biljetten gestaag gedaald: van 69 procent in 2002 naar bijna 10 procent vandaag.

Voor de verspreiding van de euromunten zijn geen gegevens beschikbaar. 

Frankrijk oververtegenwoordigd

Met 37,4 procent Franse biljetten is Frankrijk in ons land oververtegenwoordigd. Dat blijkt uit de verdeling van de eurobiljetten in alle landen samen op eurobilltracker. 34,9 procent van alle biljetten komen immers uit Duitsland en 26,2 procent uit Frankrijk.  Nederland is ook hier goed voor de derde plaats met 9,6 procent. België staat met 2,6 procent op een gedeelde negende plaats, samen met Griekenland.

Opvallend is overigens nog dat in Frankrijk 80 procent van alle biljetten Frans zijn. Dat is uitzonderlijk want in de meeste andere eurolanden maken de eigen biljetten nog niet de helft uit van het totaal.