Obama vraagt vrijlating van Liu Xiaobo

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, de Chinese dissident Liu Xiaobo, "universele" waarden vertegenwoordigt. Obama roept de Chinese autoriteiten dan ook op om hem "zo snel mogelijk" vrij te laten.

"Liu Xiaobo verdient deze prijs veel meer dan ik", aldus de president, die vorig jaar de prijs kreeg toegewezen. Liu "herinnert ons aan het feit dat de menselijke waardigheid eveneens afhangt van democratische vooruitgang, van een open maatschappij en van de rechtsstaat", aldus Obama in een persbericht.

"Ik vind het jammer dat Liu en zijn vrouw niet de mogelijkheid kregen om de ceremonie bij te wonen. De waarden die hij vertegenwoordigt, zijn universeel, zijn strijd is vreedzaam en hij moet zo snel mogelijk worden vrijgelaten."

EU

Ook de chef van de Europese diplomatie, Catherine Ashton, vraagt dat Liu onmiddellijk zou worden vrijgelaten. Ashton had gehoopt dat Liu zijn prijs persoonlijk had kunnen afhalen, maar dat is dus niet gebeurd. "Op deze dag van de mensenrechten in de hele wereld, gaan mijn gedachten naar Liu Xiaobo", zei Ashton na de ceremonie in Oslo. "Ik herhaal mijn vraag om hem onmiddellijk vrij te laten".

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie, heeft een oproep gedaan om alle mensen die vastzitten omwille van hun inzet voor de mensenrechten vrij te laten.

In eigen land hebben drie mensenrechtenorganisaties tijdens een mars naar de Chinese ambassade de vrijlating van Liu en van alle politieke gevangenen in China gevraagd. "Wij vragen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Liu Xiaobo, maar ook van de Tibetaanse filmmaker Dhondup Wangchen en alle andere politieke gevangenen", zegt Dennis Barbion van "United Nations for a free Tibet".