Poetin: "Is het Westen dan zo democratisch?"

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de arrestatie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange veroordeeld. "Het toont aan dat het Westen problemen heeft met democratie", sneert hij. In Nederland heeft een 16-jarige intussen bekend dat hij cyberaanvallen op de website van MasterCard uitvoerde.

"Als het Westen democratisch is, waarom werd Assange dan weggestopt in een gevangenis? Is dat democratie?", antwoordde Poetin in een interview.

Ook de ontslagnemende Braziliaanse president Lula da Silva zegt in een interview dat de arrestatie van Assange "een aanval op de vrije meningsuiting" is. Lula uitte ook kritiek op de regeringen van verschillende landen omdat er geen protest kwam op de arrestatie van Assange.

In de VS werkt het gerecht ondertussen aan een dossier om Julian Assange te kunnen ondervragen en gerechtelijk te vervolgen over de "staatsgevaarlijke lekken".

Cyberoorlog gaat voort

In Nederland is gisteravond een 16-jarige jongen opgepakt in Den Haag. Hij heeft bekend dat hij een van de hackers was die de website van MasterCard heeft aangevallen.

Betalingsmaatschappijen VISA en MasterCard hadden eerder deze week aangekondigd dat alle overschrijvingen aan WikiLeaks worden stopgezet. Dat is een aderlating voor de klokkenluider, want donaties van sympathisanten zijn de belangrijkste inkomsten.

De cyberaanvallen tegen de "tegenstanders" van WikiLeaks houden intussen aan. Na de arrestatie van de Nederlandse jongen zouden de websites van het Openbaar Ministerie en van de politie in Nederland aangevallen zijn.

"Shell heeft overal mannetjes"

Elke dag publiceert WikiLeaks "cables", vertrouwelijke documenten van de VS-ambassades over de hele wereld.

Uit de meest recente lekken blijkt onder meer dat er sterke aanwijzigingen zijn dat Noord-Korea bondgenoot Myanmar helpt om raketten te bouwen. De VS-diplomaten vrezen ook dat Myanmar werkt aan een atoomwapen met de hulp van Noord-Korea. Dat zou gebeuren in een geheime bunker in de jungle.

Uit andere "cables" blijkt dat de VS ervan op de hoogte is dat Kenia al jaren wapens levert aan strijdende partijen in buurland Soedan.

Ook blijkt uit de lekken dat een topvrouw bij de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell bij een diplomaat heeft opgeschept dat Shell "op alle ministeries in Nigeria pionnen heeft". Shell heeft die informatie ondertussen ontkend.