Verkest zwaarder gestraft in beroep

Het Gentse hof van beroep heeft de straf voor vetsmelters Jan en Lucien Verkest verzwaard: ze krijgen twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel voor hun aandeel in de zaak die leidde tot de dioxinecrisis.

In eerste aanleg hadden vader en zoon Verkest een lichtere straf gekregen, namelijk twee jaar cel volledig met uitstel. Ze verliezen ook 7 miljoen euro die ze verdiend hadden met het bedrog.

De zaakvoerders van de Waalse vetsmelterij Fogra die in eerste aanleg veroordeeld waren tot elk een jaar cel met uitstel, krijgen in beroep alleen een geldboete opgelegd, een lichtere straf dus.

Het arrest rond de vroegere NV Verkest uit Deinze komt er elf jaar na het losbarsten van de dioxinecrisis. Jan en Lucien Verkest werden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar.

Ze verklaarden op factuur dat ze aan meng- en veevoederfabrikanten gesmolten dierlijk vet leverden, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. Het bedrijf Fogra leverde de met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde.

De advocaten van Jan en Lucien Verkest en van de zaakvoerders  van Fogra willen in cassatie gaan tegen de uitspraak.