"Nog antisemitische gevoelens in Vaticaan"

Uit de dagelijkse onthullingen van Wikileaks blijkt dat er in het Vaticaan nog antisemitische gevoelens sluimeren bij heel wat hooggeplaatsten. Dat schrijven Amerikaanse diplomaten in hun berichten naar Washington.

Toch hebben de Verenigde Staten enkele keren een beroep gedaan op het Vaticaan, omdat de Heilige Stoel goede relaties had met Iran en toegang had tot informatie uit Cuba over de gezondheid van Fidel Castro (foto).

Ook schrijft Wikileaks dat de VS Barcelona zien als een standplaats van radicale moslims aan de Middellandse Zee. Daarom hebben ze er een cel opgericht om inlichtingen te verzamelen.

"Vaticaan hielp Britse mariniers bevrijden"

Het Vaticaan heeft in maart 2007 geholpen bij de bevrijding van vijftien Britse mariniers. Dat blijkt uit een Amerikaanse diplomatieke nota die op Wikileaks staat. Voor de rest worden er geen details gegeven.

De mariniers werden gevangengenomen toen ze in de Iraanse Golf een vrachtschip wilden inspecteren. Iran beschuldigde hen ervan dat ze illegaal in territoriale wateren waren binnengedrongen. Londen heeft dat altijd ontkend.

In de diplomatieke nota bestemd voor Washington, voor een reis van de Amerikaanse president Barack Obama aan Rome, legt de bewuste diplomate ook uit waarom het Vaticaan niet gereageerd heeft op de erg controversiële herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad (foto). "Het Vaticaan heeft tot nu toe de stilte bewaard om in het geval van een internationale crisis te kunnen optreden als bemiddelaar."

Flashmob tegen arrestatie van Assange

Aan de beurs in Brussel, te midden van de kerstdrukte, hebben zo'n dertig jongeren geprotesteerd tegen de arrestatie van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.

De actie was een zogenaamde flashmob, een korte actie op een drukke openbare plaats. De jongeren stonden enkele minuten met pleisters op de mond, als waren ze monddood gemaakt.