Akkoord over Afghaanse aardgaspijpleiding

De leiders van Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan en India hebben een akkoord ondertekend over een aardgaspijpleiding over hun grondgebied. Dat moet de uitvoer van Turkmeens aardgas vergemakkelijken.

Het akkoord is ondertekend door de Turkmeense president Gurbanguly Berdymukhamedov, zijn Afghaanse en Pakistaanse collega's Hamid Karzai en Asif Ali Zardari en de Indiase minister van Energie Murli Deora.

Het project dateert al vanuit de jaren 90, maar door de oorlogen in Afghanistan is de uitwerking ervan vertraagd. Nu hopen de deelnemers om de pijpleiding af te werken tegen 2014.

De pijpleiding moet aardgas vanuit Daulatabad in Turkmenistan vervoeren via Herat en Kandahar in Afghanistan naar Pakistan en India.

Het gaat om een van de strategische zetten in het Monopoly-spel rond de grote gas- en olievoorraden in de vroegere Sovjet-republieken in Centraal-Azië. Die willen hun energie vervoeren via pijpleidingen buiten de Russische invloedssfeer. Daartoe zijn eerder al gelijkaardige pijpleidingen gebouwd vanuit Azerbeidzjan via Georgië naar Turkije.

Turkmenistan bezit een van de grootste aardgasreserves ter wereld. Probleem is wel dat het land niet aan zee grenst en zijn gas via de buurlanden moet vervoeren.