Bob-campagne van start met positief resultaat

Tijdens de Verkeersveilige Nacht in Oost-Vlaanderen hebben 4,7 procent van de bestuurders een positieve ademtest afgelegd. Dat is een lichte daling tegenover vorig jaar, zo meldt de Gentse politie. De actie leidt de bob-eindejaarscampagne in.

De Verkeersveilige Nacht wil de aandacht vestigen op de reële pakkans tijdens de eindejaars- en nieuwjaarsperiode. De operatie, de veertiende editie in Oost-Vlaanderen, startte gisteravond om 19 uur en liep tot vanmorgen 6 uur. 24 van de 29 politiezones in Oost-Vlaanderen namen eraan deel.

145 van de 3.094 gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken. Het gaat om 4,7 procent, vorig jaar was dat nog 5,4 procent. Er werden 28 rijbewijzen ingetrokken voor dronken rijden en 3 voor rijden onder invloed van illegale drugs.

De politie controleerde ook 2.878 voertuigen op snelheid. 13 procent, of 374 bestuurders, begingen een overtreding, tegenover 16,7 procent vorig jaar.

Gouverneur André Denys is erg tevreden met de resultaten. "4,7% positieve alcoholcontroles is alweer een daling ten opzichte van vorig jaar. Het bewijst dat onze sensibilisering met grote acties werkt. Als we vergelijken met momenten waarop geen grootschalige acties lopen, zien we dat op die momenten 13% van de bestuurders positief blaast. Grote acties hebben hun effect. Ik hoop dat we er een attitudeverandering mee kunnen bewerkstelligen die ook buiten de acties doorwerkt."

De actie was aanvankelijk gepland in de nacht van 3 op 4 december, maar werd omwille van de weersomstandigheden uitgesteld.