Clinton steunt Obama in belastingcompromis

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton is zijn partijgenoot en huidig president Barack Obama te hulp gekomen. Obama ligt binnen zijn eigen Democratische partij onder vuur omdat hij een belastingcompromis heeft afgesloten met de Republikeinen.

Donderdag kondigde president Obama een compromis over fiscale maatregelen aan met de Republikeinen in het Congres. Het compromis houdt -onder meer- in dat de belastingverlagingen voor de allerrijksten, een erfenis uit het Bush-tijdperk, worden verlengd. Normaal gezien zouden die dit jaar aflopen.

Obama had eerst gezegd dat de Democraten alleen zouden instemmen met een verlenging van de belastingvoordelen voor de lagere en de middeninkomens. De Republikeinen, gesterkt door hun overwinning bij de Congresverkiezingen van 2 november, weigerden dat en de president zag zich genoodzaakt toe te geven. Iets waar hij veel kritiek op kreeg, ook binnen zijn eigen partij: een van zijn verkiezingsbeloftes was het terugdringen van de belastingverlagingen.

Obama krijgt nu de steun van zijn partijgenoot en voormalig president Bill Clinton. De twee verschenen gisteren zij aan zij op een persconferentie in het Witte Huis. "Naar mijn mening is het een goed wetsontwerp en ik hoop dat mijn Democratische vrienden het zullen steunen", zei Clinton.

"Beide partijen gaan dingen moeten slikken die ze niet graag hebben", vervolgde Clinton. Hij waarschuwde dat de VS zich geen langdurige impasse kan veroorloven die de federale regering lamlegt, zoals in 1995. Clinton zat toen in dezelfde situatie als Obama nu. Bij de tussentijdse verkiezingen hadden de Democraten in het parlement hun meerderheid verloren en moest Clinton als Democratisch president verder met een Republikeins Congres.

Donderdag hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het compromis van Obama afgeschoten, maar de president heeft al gezegd dat er voort onderhandeld zal worden. Enkele Democratische senatoren hebben ook al aangekondigd dat ze willen "filibusteren" (een tactiek om de bespreking van een wetsvoorstel eindeloos te rekken, nvr) als het wetsontwerp ter sprake komt in de Senaat.