Italianen betoogden tegen Berlusconi

In Rome hebben enkele honderdduizenden mensen betoogd tegen de conservatieve premier Silvio Berlusconi. De betogers hopen dat de regering volgende week zal vallen door een motie van wantrouwen.

De betoging was georganiseerd door de Democratische Partij, de belangrijkste centrumlinkse oppositiebeweging of PD.  Die hoopt dat het volgende dinsdag tot een motie van wantrouwen in het parlement komt en dat de regering dan zal vallen.

Dat zou kunnen omdat er al enkele maanden een machtsstrijd woedt tussen de 74-jarige Berlusconi en diens vroegere medestander Gianfranco Fini. Die heeft zich losgemaakt van de partij van Berlusconi en gaat zijn eigen weg, naar eigen zeggen omdat hij de financiële en seksschandalen rond de premier beu is.

Hoe dan ook, als Fini en zijn aanhangers in het parlement tegen Berlusconi stemmen, valt de regering en komen er wellicht nieuwe verkiezingen.

Intussen loopt er opnieuw een onderzoek omdat Berlusconi parlementsleden van de oppositie zou hebben omgekocht om zich bij de stemming te onthouden.