Kwart van de leefloners is geen Belg

Een kwart van de mensen die in België een leefloon krijgen, heeft niet de Belgische nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws publiceert.

In januari 2008 kregen 22.120 niet-Belgen een leefloon. In januari 2010 waren dat er 24.925, een kwart van de zowat 100.000 mensen in België die een leefloon ontvangen. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers kreeg de cijfers van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS).

Volgens Smeyers is de toename volledig toe te schrijven aan de toestroom van EU-burgers, voornamelijk Roma uit Bulgarije en Slovakije. Zeker in Gent is het aantal Roma de afgelopen maanden sterk gestegen.

"We zien in de cijfers verschillende leefloners van buiten en binnen de Europese Unie. In de meeste steden zijn er veel leefloners van buiten de EU, maar vooral in Gent zien we dat het aantal leefloners van binnen de EU toeneemt", zegt Smeyers, "wellicht door de enorme toestroom van Roemenen en Bulgaren in die stad, onder hen ook veel Roma."