Sonde van 1,3 meter vergeten na operatie

Bij een 55-jarige vrouw uit Zoersel is thuis een sonde ontdekt die is blijven zitten na een zware operatie en maandenlang verblijf in twee ziekenhuizen. De operatie vond plaats in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk dat eerder deze week al in opspraak raakte.

Het verhaal staat in de krant Het Laatste Nieuws. De vrouw kon 4 maanden lang geen voedsel binnenhouden en vermagerde 30 kilo. Haar echtgenoot ontdekte uiteindelijk een groen stukje plastic achterin de keel van de vrouw. Al die tijd had een sonde van 1,3 meter in de dunne darm door de maag tot in de slokdarm gezeten.

De vrouw werd eerst geopereerd in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk. Daarna werd ze overgebracht naar het Sint-Jozefziekenhuis in Malle. Patrick De Wit, hoofdgeneesheer in Malle, zegt dat geen van beide ziekenhuizen een fout heeft gemaakt.

"Ik zou hier niet durven spreken over een fout, neen, ik denk dat de zorg die aan die dame besteed is, goed was en dat we hier te maken hebben met een echt ongemak en problematiek die misschien met betere communicatie had kunnen worden vermeden", aldus de Wit. Ook bij het geplaagde Sint-Augustinus vindt men niet dat er fouten zijn gemaakt.

Eerder deze week raakte bekend dat in hetzelfde ziekenhuis een chirurg na een operatie twee scharen achterliet in de buik van een patiënt.

Zorginspectie gaf ziekenhuis al eens slecht rapport

Zorginspectie, een agentschap van de Vlaamse overheid dat controles doet in onder meer ziekenhuizen en rusthuizen, gaf 3 jaar geleden al een waarschuwing aan het ziekenhuis. Bij het inspecteren van het Sint-Augustinusziekenhuis vonden de inspecteurs dat de procedures waarmee het ziekenhuis het chirurgisch materiaal beheert tijdens operaties voor verbetering vatbaar zijn.

Zo stelde Zorginspectie vast dat verschillende chirurgen voor eenzelfde operatie verschillende soorten materiaal gebruikten. "Daar kunnen natuurlijk gegronde redenen voor zijn. We hebben het ziekenhuis hier toch op gewezen omdat zoiets het beheer van de risico's minder eenvoudig en eenvormig maakt", zegt Stef Van Eekert van het agentschap.

Het ziekenhuis maakt zich sterk dat de problemen waar Zorginspectie in haar verslag van 2007 op wijst nu van de baan zijn. Uitsluitsel komt er binnenkort, in het verslag van een nieuwe inspectie.