Toestand van VS-gezant Holbrooke is kritiek

Richard Holbrooke, een van de belangrijkste Amerikaanse diplomaten, zou in kritieke toestand zijn na een operatie aan de aorta. Holbrooke is speciaal gezant van president Barack Obama voor Afghanistan en Pakistan.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Holbrooke in een ziekenhuis in Washington een operatie ondergaan  nadat zijn aorta gescheurd was. Toch blijkt de diplomaat nog altijd in kritieke toestand te zijn.

De 69-jarige Holbrooke is nu speciaal gezant van president Barack Obama voor Afghanistan en Pakistan. Hij speelt een cruciale rol in het VS-beleid om die twee staten te pacificeren zodat ze niet langer een basis kunnen zijn van extremistische talibanrebellen en terroristen van Al Qaeda.

President Obama had Holbrooke begin vorig jaar benoemd om die erg belangrijke functie op te nemen. Daarvoor had Holbrooke al een lange staat van dienst voor het departement Buitenlandse Zaken.

Architect van Akkoorden van Dayton

Richard Holbrooke is een van de topdiplomaten van de VS. Eerder was hij onder meer ambassadeur in Duitsland en bij de Verenigde Naties.

In '95 werd hij wereldwijd bekend als architect van de Akkoorden van Dayton die een einde maakten aan de oorlog in Bosnië. Vier jaar later speelde hij als gezant van president Bill Clinton een belangrijke rol in de crisis om Kosovo. Onder president Jimmy Carter (1977-81) was hij onderminister voor Oost-Azië.

Holbrooke werkte vooral voor Democratische presidenten. Tussen die periodes in was hij actief in de banksector. Zo werkte hij onder meer voor het intussen failliete Lehman Brothers en voor de verzekeringsgroep AIG.