Vlag van Custer's Last Stand is geveild

Het enige overblijvende vaandel van de slag bij Litte Bighorn uit 1876, waar de troepen van de Amerikaanse generaal George Amstrong Custer werden verslagen door indiaanse stammen, is door het veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor 2,2 miljoen dollar.

De slag bij Little Bighorn werd uitgevochten op 25 en 26 juni 1876 in de vallei van de rivier Little Bighorn, in de staat Montana. De Lakota Sioux en de Northern Cheyenne hadden zich verenigd in hun strijd tegen de blanke kolonisator. Onder leiding van de legendarische stamhoofden Sitting Bull, Crazy Horse en Touch The Clouds vochten duizenden indianen tegen het Amerikaanse leger.

De overmacht van de indianen was te groot. Het beruchte 7e regiment van generaal George Custer Armstrong (foto), die eerder al zijn sporen had verdiend tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, leed een verpletterende nederlaag, onder meer te wijten aan verkeerde inschattingen van de jonge generaal. Custer werd gedood, de slag bij Little Bighorn wordt daarom ook Custer's Last Stand genoemd.

Het 7e regiment droeg vijf vaandels met zich mee, slechts een daarvan is bewaard gebleven. Het werd meteen na de slag teruggevonden onder het lichaam van een dode Amerikaanse soldaat. Het is gemaakt uit zijde, meet 83,8 centimeter op 68,5 centimeter en is afgewerkt met 34 gouden sterren.

Het Detroit Institute of Arts had het vaandel in 1895 gekocht voor het bedrag van 54 dollar en deed het nu van de hand. Vooraf werd geschat dat het vaandel zo'n 5 miljoen dollar zou opbrengen, het is dus "maar" 2,2 miljoen geworden. De koper is een Amerikaanse privéverzamelaar.

lees ook