Kosovo houdt eerste parlementsverkiezingen

In Kosovo worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Het zijn de eerste verkiezingen sinds Kosovo zijn onafhankelijkheid uitriep van Servië, nu bijna drie jaar geleden.

De twee grootste partijen zijn de Democratische Partij van Kosovo (PDK) van huidig premier Hashim Thaci en de Democratische Liga van Kosovo (LDK) van Isa Mustafa, de burgemeester van Pristina.

De PDK en de LDK vormden tot voor kort samen een coalitie, maar in oktober trok de LDK zich terug na een dispuut over zijn toenmalige voorzitter Fatmir Sejdiu, die toen ook nog president van Kosovo was. Sejdiu moest aftreden en Mustafa nam het roer over als partijvoorzitter.

Er is nog een derde partij, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo, maar die is fel verzwakt omdat zijn voorzitter, de voormalige rebel Ramush Haradinaj, voor het VN-oorlogstribunaal in Den Haag moet terechtstaan.

De verkiezingscampagne werd vooral gevoerd rond de strijd tegen corruptie en de slechte economische situatie. Kosovo kampt met een werkloosheidsgraad van maar liefst 45 procent, bij jongeren ligt dat cijfer zelfs nog hoger.

Kosovo telt 2 miljoen inwoners, voornamelijk etnische Albanezen. De Serviërs vormen met 120.000 een minderheid. De meesten van hen wonen in enclaves die bewaakt worden door NAVO-soldaten, vooral in het noorden. 10 van de 120 parlementszetels zijn voorbehouden voor de Servische Kosovaren, maar zij boycotten de verkiezingen.

Kosovo wordt erkend door de meeste westerse landen, maar is nog geen lid van de Verenigde Naties. De internationale gemeenschap hoopt dat de nieuwe regering de dialoog met Servië opnieuw kan opstarten en dat beide landen goede betrekkingen met elkaar aanknopen.