Lijst met malafide reclameronselaars online

Ontslagnemend minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft in samenwerking met Unizo een zwarte lijst van reclameronselaars online geplaatst. Dit jaar zijn al bijna 1.100 klachten binnengekomen van zelfstandigen die bedrogen werden door reclameverkopers.

Op de website van de federale overheidsdienst Economie staat sinds gisteren een eerste lijst van 35 malafide ronselaars, met voorbeelden van hun brieven.

Tot en met 15 november werden dit jaar al 1.063 klachten overgemaakt bij de overheidsdienst. Het gaat dan vooral om onbestaande beroepengidsen of publicaties en bedrog met internetdomeinnamen.

Van Quickenborne (foto) spreekt van "een echte plaag" voor zelfstandigen. "De aanbiedingen van de ronselaars zijn zeer professioneel opgesteld, waardoor het vaak moeilijk is om ze te onderscheiden van betrouwbare voorstellen", klinkt het.

Het initiatief komt er in samenwerking met de zelfstandigenorganisatie Unizo, die eerder al een dergelijke lijst op haar website plaatste.

Malafide reclameronselaars gaan in ons land nu nog vrijuit. Unizo vraagt dat dergelijke praktijken verboden en strafbaar worden en dat de ronselaars effectief worden vervolgd en veroordeeld.

"Lijst doorspelen naar het gerecht"

"We dringen erop aan dat deze lijst ook wordt gecommuniceerd en doorgespeeld naar het gerecht", zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Nu worden klachten altijd geseponeerd, zegt Unizo. "Na het initiatief van minister Van Quickenborne is het aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) om erop toe te zien dat de problemen met reclameronselaars prioritair worden behandeld."

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zegt dat de zwarte lijst malafide ronselaars niet zal tegenhouden. Volgens het NSZ veranderen de bedrijven van naam zodra ze weten dat ze op de lijst staan, en doen ze dan gewoon verder. "Deze bedrijven oplijsten kan helpen, maar de enige manier om ze terug te dringen, is een harde juridische aanpak", aldus NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

De zelfstandigenorganisatie pleit voor een soort snelrecht, met een kortere periode tussen de klacht en de uitspraak van de strafrechter.