Meer auto's zonder geldig keuringsbewijs

Steeds meer wagens rijden rond zonder een geldig keuringsbewijs. Dat schrijft de krant De Zondag op basis van cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

Vorig jaar werden bij controles 71.192 automobilisten betrapt die geen geldig keuringsbewijs konden voorleggen. In 2007 waren dat er nog maar 55.050, in 2008 65.720.

De politie voert geen gerichte controles uit op het al of niet gekeurd zijn van een voertuig, maar bij een alcohol- of snelheidscontrole moet een bestuurder wel al zijn boorddocumenten kunnen voorleggen, waaronder het keuringsbewijs.

Het aantal mensen dat rondrijdt zonder een geldige verzekering (het "groene" papiertje), blijft volgens de cijfers min of meer gelijk. In 2007 werden daarop 32.652 inbreuken vastgesteld, in 2008 32.353 en in 2009 32.488.

"Verzekeringsbewijs voorleggen bij autokeuring"

Open VLD-senator Guido De Padt (foto) pleit ervoor om autokeuringscentra in te schakelen in de strijd tegen het onverzekerd rondrijden van voertuigen.

"Autokeuringscentra zouden in België de opdracht moeten krijgen om een bewijs van verzekering te vragen aan degenen die zich voor de schouwing van hun voertuig aanbieden. Op die manier zouden de autokeuringscentra de strijd tegen het niet-verzekerd rondrijden van motorvoertuigen mee kunnen ondersteunen", aldus De Padt.

De Open VLD'er wil een betere communicatie tussen de betrokken diensten. "Er zou bijvoorbeeld een rechtstreekse gegevensuitwisseling tussen de centra en de politie kunnen komen, wat het opsporen van onverzekerde voertuigen zou vergemakkelijken", luidt het.