Nederlandse politie pakt "WikiLeaks-hacker" op

In Nederland is een jongeman van 19 opgepakt omdat hij de website van het Openbaar Ministerie mee zou hebben platgelegd. Vermoedelijk houdt die computeraanval verband met de arrestatie van een 16-jarige jongen die de website van MasterCard had gehackt als steunbetuiging aan Wikileaks.

De 19-jarige wordt verdacht van een gerichte cyberaanval op de website van het Openbaar Ministerie (OM). Die site was een paar uur moeilijk bereikbaar en lag korte tijd helemaal plat.

Politie en justitie vermoeden dat de aanvallen verband houden met de activiteiten van een 16-jarige jongen die donderdag in Den Haag werd opgepakt voor zijn betrokkenheid bij aanvallen op de websites van MasterCard en de betalingssite PayPal. De acties gaan uit van sympathisanten van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks. Onder meer MasterCard blokkeerde de geldstromen naar die site.

De verdachte uit Hoogezand-Sappemeer, in het noorden van Nederland, bestookte de website van het OM met een enorme hoeveelheid dataverkeer. Uit het onderzoek is gebleken dat de man, die actief is op het internet onder de naam "Awinee", ook andere computergebruikers aanzette om deel te nemen aan de aanval.