Obama strijkt enkele diplomatieke plooien glad

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in telefoongesprekken met zijn Turkse en Mexicaanse ambtgenoten de onthullingen op WikiLeaks bestempeld als "betreurenswaardige daden". In uitgelekte documenten stond zware kritiek te lezen op de Turkse premier Erdogan en de Mexicaanse regering.

In een document uit 2004 schreef de toemalige Amerikaanse ambassadeur in Turkije over president Recep Tayyip Erdogan dat hij "een autoritaire stijl en een diep wantrouwen tegenover anderen heeft". Ook werd gesuggereerd dat hij nogal wat geld oppotte op Zwitserse bankrekeningen.

Obama belde gisteren met Erdogan. "De president heeft zijn spijt betuigd over de betreurenswaardige daden van WikiLeaks", zo staat in een persmededeling van het Witte Huis. Beide leiders waren het er volgens de mededeling over eens dat de zaak geen invloed zal hebben op de samenwerking tussen Washington en Ankara.

In een gesprek met de Mexicaanse president Felipe Calderon maakte Obama dezelfde boodschap over. Volgens de mededeling van het Witte Huis hebben de twee leiders "de betreurenswaardige daden van WiliLeaks besproken en zijn ze het eens dat deze onverantwoordelijke daden de relatie tussen beide landen niet mogen vertroebelen".

Over Mexico was onder meer uitgelekt dat "de corruptie op overheidsniveau er wijdverspreid is". Bovendien schreven de Amerikaanse diplomaten dat het land niet in staat is om de criminaliteit aan te pakken.