Stockholm ontsnapte aan grotere aanslag

De twee explosies gisteren in de Zweedse hoofdstad Stockholm, hadden veel erger kunnen zijn. Volgens bomexperts is slechts een deel van de explosieven die de dader bij zich droeg, ontploft.

Gisteren ontplofte in de buurt van de drukke winkelstraat Drottninggatan een auto. Enkele minuten later volgde een tweede explosie enkele honderden meters verderop. Op de plaats van de tweede ontploffing werd het lichaam van een man gevonden. Het zou gaan om de dader.Twee mensen in de buurt liepen lichte verwondingen op.

Volgens bomexperts had de aanslag evenwel veel erger kunnen aflopen. Zo zou slechts een deel van de explosieven die de dader bij zich had, ontploft zijn. Naast hem werd overigens een zak nagels gevonden; bedoeld om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel zou de dader een Irakees zijn die in het zuiden van Zweden woonde. Kort voor de aanslagen hadden de politie en het persbureau TT dreigmails gekregen. Daarin werd verwezen naar Zweedse troepen in Afghanistan en een Zweedse tekenaar die cartoons van de profeet Mohammed gemaakt heeft.

De aanslag mag dan wel mislukt zijn, de politie onderzoekt nu of het gaat om een actie van een enkele man of om een bredere samenzwering.

"Aanslag in Zweden is onaanvaardbaar"

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt (foto) heeft intussen fors uitgehaald na de aanslagen van gisteren. "Die zijn onaanvaardbaar in een open maatschappij met een functionerende democratie die respect heeft voor verschillende culturen. Wie in Zweden gefrustreerd of boos is, kan dat uiten zonder geweld", zei de premier nog. 

Zweden verhoogde vorige maand het terreuralarm van "laag" naar "verhoogd" omdat er een "verschuiving in activiteit" was opgemerkt bij groeperingen die in Zweden aanvallen zouden plannen. Het alarmniveau zal na de explosies van gisteren niet worden opgetrokken. Wel zal de politie de komende tijd meer zichtbaar zijn in het straatbeeld.

Terreur is zeldzaam in Zweden. Toch is daar in '86 premier Olaf Palme vermoord in onduidelijke omstandigheden. In 2003 werd minister van Milieu Anna Lindh neergestoken.

Foto terrorist op internet?

Intussen heeft de extremistische website Shumuk Al Islam een foto getoond van de man die de aanslagen in Stockholm zou uitgevoerd hebben. De foto toont een in het zwart geklede man met een zonnebril die Taymour Abdel Wahab genoemd wordt. Over zijn nationaliteit of achtergrond wordt niets gezegd.

Het onlineforum in kwestie is erg berucht wegens het aanzetten tot terrorisme en het uitwisselen van tips over hoe terreuraanslagen kunnen uitgevoerd worden.