"Vliegtuigen die uitwijken, kunnen hier landen"

De luchthaven van Oostende dreigt zoals Brussels Airport zonder ontijzingsproduct te vallen. Maar de luchthaven blijft wel open en kan nog vliegtuigen ontvangen, net als de luchthavens van Charleroi en Luik.

De voorraad ontijzingsvloeistof in Oostende is bijna op. De resterende vloeistof wordt nu gebruikt om nog drie vliegtuigen te laten vertrekken. Het gaat om een passagiersvlucht en twee vrachtvliegtuigen.

Er staan op de Oostendse luchthaven nog een vijftal toestellen van Ryanair en enkele van andere maatschappijen. Alle passagiers hebben intussen de luchthaven wel kunnen verlaten.

"De luchthaven blijft open", beklemtoont directeur Gino Vanspauwen. "Vliegtuigen die uitwijken, kunnen hier altijd landen. We hebben nog capaciteit om toestellen te parkeren. Vertrekken is voorlopig niet mogelijk, maar we blijven koortsachtig op zoek naar nieuwe voorraden van het ontijzingsproduct. Een aantal kleinere vliegtuigen kan met de hand ijsvrij worden gemaakt."

Volgens Vanspauwen is het moeilijk in te schatten hoe de situatie de komende dagen zal evolueren.

Ook Luik en Charleroi blijven open

Ook de luchthavens van Luik en Charleroi kunnen een deel van de vluchten ontvangen die voor Brussels Airport waren voorzien. "We kunnen enkele vliegtuigen opvangen, maar natuurlijk geen tientallen", zegt een woordvoerder van de luchthaven van Luik.

De luchthaven van Charleroi (BSCA) verzekert dat ze over voldoende ontijzingsvloeistof beschikt om haar werking te garanderen. De situatie met de toeleveranciers blijft echter onzeker.