De N-VA en de PS blijven de grootste partijen

De N-VA en de PS blijven, zes maanden na de verkiezingen, de grootste partijen van het land. Dat blijkt uit een peiling van de krant La Libre Belgique. De twee partijen doen het nog beter dan bij de verkiezingen van 13 juni. Vlaams Belang en Lijst Dedecker zakken nog verder weg.

De peiling vertoont geen grote aardverschuivingen. De N-VA zou nu 31,2% halen. Dat is ruim 3% meer dan in juni. CD&V, de tweede partij, blijft ver achter met 17%, wat net onder het verkiezingsresultaat is.

Ook de SP.A (14,8%) en Open VLD (13%) blijven net onder de uitslag van juni steken. Vlaams Belang zou met 11,4% nog ruim een procent onder de stembusuitslag komen, net als Lijst Dedecker, die met 2,6% ver onder de kiesdrempel duikt. Groen! (foto: Van Besien) zou 0,8% winnen en op 7,8% eindigen.

Aan de andere kant van de taalgrens blijft de PS de grootste partij, met 38,3%. Dat is 0,7% meer dan in juni. De socialisten zouden in Brussel 25,7% halen en zo nipt groter worden dan de liberalen van de MR.

De Wever en Di Rupo zijn het populairst

In Vlaanderen blijft de N-VA-voorzitter Bart De Wever de populairste politicus, voor minister-president Kris Peeters (CD&V). Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) maakt een forse klim naar de derde plaats.

PS-voorzitter Elio Di Rupo (foto) blijft de populairste Franstalige politicus, voor Joëlle Milquet (CDH) en Jean-Michel Javaux (Ecolo). Bij de MR springt Louis Michel over huidig voorzitter Didier Reynders.

De Wever is populair in Vlaanderen, maar 80% van de Brusselaars en 90% van de Walen vindt dat hij geen premier mag worden. Omgekeerd vindt 55% van de Vlamingen dat PS-voorzitter Elio Di Rupo niet geschikt is om de volgende federale regering te leiden.

Voor de peiling zijn 2.000 mensen ouder dan 18 jaar ondervraagd: 750 Vlamingen, 750 Walen en 500 inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De enquête werd afgenomen tussen 26 november en 10 december. De foutenmarge bedraagt 3,6% voor Vlaanderen en Wallonië, en 4,4% voor Brussel.