Hoe zit het met uw huisvuilzak of kerstkaartjes ?

Naast de verkeerschaos op de snelwegen en secundaire wegen heeft de sneeuwval in ons land ook heel wat andere, praktische gevolgen. Zo is de kans groot dat uw huisvuilzakken in de koude blijven staan of dat er vanmorgen geen post in de bus zat. Ook voor huisvuilophalers en postbodes zijn de weersomstandigheden bar. Voor urgentieartsen en verplegers op de spoed zijn het dan weer drukke tijden.

In Oost-Vlaanderen verloopt de afvalophaling verstoord. Zowel in het Meetjesland als in de Vlaamse Ardennen wordt vandaag geen afval opgehaald. Het is te glad op de weg. Ook de intercommunale Durme-Moervaart reed niet uit in Lokeren en Zele. Vanmiddag wordt beslist of er op bepaalde rondes wél nog gereden wordt en hoe de situatie de komende dagen wordt aangepakt.

In Gent en Destelbergen zijn de ploegen van Ivago met vertraging uitgereden. Het gft-afval zal echter blijven staan, omdat door het harde winterweer het groente-, fruit- en tuinafval vastgevroren kan zitten in de bakken. Rest-, glas- en papierafval wordt wel opgehaald, maar de vuilnismannen hoeven niet in straten te rijden waar het risico op slippartijen te groot is. Huisafval dat vandaag blijft staan, wordt volgende week opgehaald.

"Op plaatsen waar restafval met containers opgehaald wordt, mag uitzonderlijk bij een volgende ophaalbeurt een gewone zak met huisvuil geplaatst worden", meldt Ivago ook.

In Brussel is de huisvuilophaling door Net Brussel ook verstoord omdat de ophaalwagens geen toegang hebben tot de secundaire wegen door sneeuw. Alle geplande ophaalrondes zijn geannuleerd. Vanavond zullen de vuilniszakken langs de grote assen wél opgehaald worden. 

In Zwevegem, in West-Vlaanderen, ondervindt de vuilniswagen hinder door het rijverbod voor vrachtverkeer in Wallonië. Bij IVVO in Ieper wordt gewerkt met afvalcontainers. Die worden pas woensdag opgehaald. Andere intercommunales schakelen soms de gemeente in om het vuil op te halen.

In Overijse, Hoeilaart en Tervuren rijden geen vuilniswagens uit. EcoWerf in Leuven bekijkt de situatie ter plaatse.

Postbodes mogen met bromfiets niet de weg op

Door de winterprik zijn er ook vertragingen bij de postbedeling. Zo heeft een op de twee postkantoren in Oost-Vlaanderen en Antwerpen het noodplan afgekondigd. Er is beslist dat de postbodes niet met hun bromfiets de weg op mogen.

"Er zijn vannacht grote problemen geweest om post uit te wisselen tussen de vijf nationale sorteercentra. Dat heeft natuurlijk meteen inpact", legt Fred Lens van Bpost uit. Wie de afgelopen dagen geen krant kreeg, kan zich best wenden tot zijn krantenbezorger of de abonneedienst van de krantenuitgever.

Opgelet met vallen op uitgestrekte arm

Je met de auto of het openbaar vervoer verplaatsen is dezer dagen niet makkelijk, maar ook te voet is het een riskante onderneming. Op de spoeddienst van de ziekenhuizen komen heel wat mensen binnen die gevallen zijn op de spekgladde wegen. Het gaat meestal om fracturen van de pols omdat de patiënten vallen op uitgestrekte hand.

Ook de bedden op de afdeling pneumologie liggen overal goed vol en dat met oudere mensen met een longaandoening. "Maar dat is vrij normaal voor de periode van het jaar", luidt het bij de ziekenhuizen.

Lichtpuntje in de sneeuwellende: gratis parkeren

Meestal is vriesweer ideaal weer voor de zogenoemde ijsberen, maar de traditionele Gentse Bibberduik aan de Blaarmeersen is gisteren door het winterweer toch afgelast. Vorig jaar gebeurde dat ook al. Afgelopen weekend lag er een ijslaag van ruim 2 centimeter op het water van de Blaarmeersen. De brandweer vond baden niet verantwoord omdat ijs snijwonden kan veroorzaken.

Ook voor personen met een handicap zijn sneeuwdagen een calvarietocht. Zo moest de brandweer van Herve gisteren uitrukken voor een vrouw die met haar elektrische rolstoel vastzat in de sneeuw. Zij werd met een speciaal busje naar huis gebracht.

Toch één lichtpuntje in alle sneeuwellende: de parkeerwachters in Kortrijk controleren de parkeertickets niet. "Het is onverantwoord om de mensen in dit sneeuwweer te laten omlopen. Bovendien zijn veel auto's ondergesneeuwd of is de voorruit afgedekt zodat de tickets niet controleerbaar zijn", klinkt het.