Iraanse cineast krijgt celstraf van zes jaar

De Iraanse regisseur Jafar Panahi (50) is in Iran veroordeeld tot zes jaar cel. De man mag de komende twintig jaar ook geen films meer maken, interviews geven of het land verlaten.

Panahi, die sympathiseert met de oppositie, kreeg de straf voor zijn deelname aan bijeenkomsten en voor het voeren van propaganda tegen het regime. De advocate van de regisseur heeft laten weten dat ze in beroep zullen gaan.

De filmmaker zat sinds begin maart vast omdat hij werkte aan een film over de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen van 2009. In mei werd hij op borgtocht vrijgelaten. Nu is hij voor een Iraanse rechtbank veroordeeld.

In 2000 won Panahi de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië voor zijn film "De cirkel". In 2006 won hij de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn voor zijn film "Offside" (foto). Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran.