Laurent Gbagbo is niet meer welkom in de EU

De Europese Unie heeft beslist om niet langer een visum te geven aan Laurent Gbagbo (links op foto), de zelfverklaarde Ivoriaanse president, diens echtgenote Simone (rechts) en 17 medestanders. Vorige week had de Franse president Nicolas Sarkozy Gbagbo tot gisteren de tijd gegeven om zelf op te stappen.

De situatie in Ivoorkust lijkt muurvast te zitten na de presidentsverkiezingen van vorige maand. Volgens de onafhankelijke kiescommissie en de internationale gemeenschap zijn die gewonnen door oppositieleider Alassane Ouattara, maar uittredend president Laurent Gbagbo betwist dat en zegt dat er massaal kiesfraude is gepleegd in het noorden van het land, waar Outtara sterk staat. Sindsdien hebben beide heren de eed afgelegd als president.

Gbagbo geeft niet toe aan de internationale druk om uit eigen beweging op te stappen. Vorige zaterdag zei hij dat de 10.000 blauwhelmen in Ivoorkust en de 900 Franse troepen van de Licorne-vredesmacht het land uit moeten, maar de Verenigde Naties hebben al duidelijk aangegeven dat ze er niet aan denken om hun blauwhelmen terug te trekken.

In Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, hangt intussen een gespannen rust. De voorbije week zijn al tientallen doden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van Ouattara en de ordediensten, die achter Gbagbo staan. De laatste dagen houden Gbagbo en diens bondgenoot Charles Blé Goudé het bij opruiende taal om hun achterban moed in te spreken.