Loekasjenko wint verkiezingen in Wit-Rusland

In Wit-Rusland is president Alexander Loekasjenko herkozen met bijna 80 procent van de stemmen, zo luidt de officiële uitslag. De oppositie zegt dat er massaal gefraudeerd is bij de verkiezingen en duizenden mensen hebben daar gisteravond al tegen betoogd in de hoofdstad Minsk.

Duizenden opposanten probeerden het regeringsgebouw te bestormen, maar de ordetroepen zijn er hard tegen in gegaan. Honderden mensen zijn opgepakt, bij wie ook enkele presidentskandidaten van de oppositie.

Het is al de derde keer dat Loekasjenko herkozen wordt, zijn vierde ambtstermijn dus, telkens in een sfeer van fraude en repressie.

De herkozen president wijst elke kritiek van de hand. Op een persconferentie heeft hij "de barbarij" van de oppositie veroordeeld. "In Wit-Rusland geven we revolutie of criminaliteit geen kans", zei hij.

"Die 80% geeft Loekasjenko half goddelijke status"

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke heeft de verkiezingen in Wit-Rusland gevolgd als waarnemer voor de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

"We werden op een zedige afstand gehouden", aldus Bracke. Hij kon ook constateren dat de voorgeschreven procedures voor het tellen van de stemmen niet werden gevolgd. "Je zag heel goed het verschil. Bij de stemverrichtingen was de sfeer zeer hartelijk, maar bij het tellen van de stemmen werden we op afstand gehouden."

"De overwinning van 80% geeft een half goddelijke status aan die man. In het stembureau waar wij actief waren, was er een opkomst van net geen 95%, wat ongelofelijk veel is", klinkt het nog.