Mediaregulatoren willen kabel opengooien

De drie regionale regulatoren voor de media (VRM, CSA en Medienrat) en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) willen de kabel in België opengooien.

Als hun ontwerpbesluiten worden goedgekeurd, zullen de kabeloperatoren Telenet, Brutélé, Numéricable, Tecteo en AIESH verplicht worden om elke alternatieve operator toegang te geven tot hun platform voor digitale televisie.

Ze zullen ook verplicht worden om hun analoge kabelaansluiting en internettoegang door te verkopen aan andere bedrijven. Dit zou betekenen dat een consument volledig zou kunnen overstappen naar een andere operator voor digitale of analoge televisie en internet via de kabel.

Belgacom werd eerder al verplicht om zijn netwerk open te stellen voor alternatieve aanbieders van telefonie en internet. Nu willen de regulatoren ook dat Belgacom verplicht wordt om toegang te verstrekken tot de multicastfunctionaliteit, waardoor alternatieve operatoren ook via het netwerk van Belgacom televisie, internet en telefonie kunnen aanbieden.

De regulatoren willen een kader scheppen waarbinnen aanbieders met gelijke wapens kunnen strijden. "Het komt de consument ten goede dat hij kan kiezen uit een brede waaier aan breedband- en televisiedistributiediensten. Zowel naar prijs als naar aanbod moet voldoende keuze bestaan", aldus Carlo Adams, vicevoorzitter van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

Belanghebbenden kunnen nog opmerkingen doorgeven op de ontwerpbesluiten. Tegen volgende zomer zou de definitieve versie van de besluiten aangenomen worden.

Meest gelezen