Ook morgen hinder bij het spoor verwacht

Niet alleen het wegverkeer heeft hinder ondervonden van het winterweer, ook bij de spoorwegen is dat het geval en die hinder blijft aanhouden. De avondspits bij het spoor verliep bijzonder moeizaam, en dat zal wellicht ook morgenvroeg zo zijn.

De spoorwegen hebben tijdens de avondspits heel wat problemen gekend, zij het misschien iets minder ernstig dan de ochtendspits. Er waren toch nog vertragingen van gemiddeld 15 tot 20 minuten, met heel wat afgeschafte treinen verspreid over het hele Belgische spoorwegnet.

"Morgen is nog een beetje afwachten", zegt Frédéric Petit van netwerkbeheerder Infrabel, "omdat men toch nog een aantal vreemde weersomstandigheden geeft. Dus ik verwacht dat de reizigers hoe dan ook er rekening mee moeten houden dat ook de ochtendspits morgen weer relatief zwaar kan verlopen met heel wat hinder en vertragingen op het spoor."

Volgens Infrabel is de verstoorde dienstregeling een rechtstreeks gevolg van de problemen die zich zondagavond en maandag al voordeden op het net.

De moeilijkheden op het spoor zijn te wijten aan het winterse weer. Zo zijn er onder meer problemen met de wissels, is het moeilijker voor het personeel om op het werk te geraken en moet er met aangepaste snelheid gereden worden.

De Thalystreinen ondervinden eveneens hinder door het winterweer. Sommige treinen werden geschrapt. Andere rijden met veel vertraging.

Op de as Bergen-Halle-Brussel waren er ook vertragingen als gevolg van problemen in een seinhuis in 's Gravenbrakel. Rond 8 uur ging daar een technisch alarm af. Het personeel moest het seinhuis even verlaten, maar uiteindelijk bleek het loos alarm te zijn.

De Lijn: afhankelijk van de wegen

Ook de bussen van De Lijn hadden moeite met de sneeuw. In Oost-Vlaanderen rijden de bussen nog altijd enkel op de hoofdwegen.

En er zijn ook nog wat vertragingen, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. De vertragingen zijn redelijk beperkt, gezien de omstandigheden, van een kwartier tot wel een halfuur. Afgeschafte ritten zijn er niet, maar het kan wel gebeuren dat De Lijn een rit moet inkorten of lokaal moet omrijden omdat er een brug of een helling in de route zit.

"Wat de ochtendspits morgen betreft, zal dat volledig afhangen van wat de nacht voor ons in petto heeft , hoe hard het gaat vriezen, en ook hoe er morgen gestrooid wordt en hoe de wegen er morgenvroeg dus zullen bijliggen", aldus Van de Vreken.

Bussen vanochtend uitgereden

De meeste bussen en trams van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn zijn vanochtend vroeg uitgereden, ondanks de gladde wegen.

In West-Vlaanderen waren er alleen problemen in de regio Kortrijk. In verschillende gemeenten zijn de belbussen vanmorgen niet uitgereden, later reden de bussen toch. In Oost-Vlaanderen rijden de bussen alleen op de hoofdwegen. Door de gladde wegen moeten ze soms lokaal omrijden. In de Vlaamse Ardennen, het Meetjesland en het Waasland worden niet alle lijnen bediend. In Gent rijden alle trams volgens het boekje.

Ook in Vlaams-Brabant rijden de meeste bussen. Op sommige plaatsen moeten bussen omrijden, omdat ze hellingen niet op geraken. Ook in Antwerpen en Limburg zijn de meeste bussen uitgereden. Overal in Vlaanderen zijn er wel vertragingen, in Vlaams-Brabant en Antwerpen kunnen die oplopen tot meer dan een uur. Een volledig overzicht vindt u op de site van De Lijn.

Ook de MIVB meldt dat bussen en trams in Brussel met vertraging rijden.