Snelheid in Nederland beperkt tot 50 km per uur

Het winterweer van de laatste dagen blijft ook in de rest van Europa het verkeer bemoeilijken. In Nederland zijn de wegen spekglad en heeft de overheid een zogenoemd snelheidsdeken gelegd: matrixborden geven aan dat de maximumsnelheid beperkt is tot 50 per uur.

Net zoals bij ons draaide de ochtendspits bij onze noorderburen in de soep. Vanmorgen stond er op de Nederlandse autosnelwegen tot 390 kilometer file, zo'n 100 kilometer meer dan normaal.

Vorige nacht is weliswaar massaal gestrooid op de Nederlandse wegen, maar desondanks kan het nog altijd verraderlijk glad zijn. Het "snelheidsdeken" geldt op 17 locaties. De maximumsnelheid is geen advies maar een verplichte snelheid. Het langste stuk waar niet harder dan 50 per uur mag gereden worden, is zo'n 30 kilometer lang.

Verkeershinder in Frankrijk

In Frankrijk is er vooral veel winterellende in de noordoostelijke departementen, maar onder meer ook in Normandië is vorige nacht verse sneeuw gevallen.

Op de A31-autosnelweg staat er 10 kilometer file ter hoogte van Thionville omdat de weg daar wordt versperd door vrachtwagens die niet mogen rijden. In een aantal departementen geldt nog steeds een rijverbod voor zware vrachtwagens van meer dan 7,50 ton.

In de hoofdstad Parijs verloopt het busverkeer moeizaam, ook in het centrum van de stad. Metro, trams en voorstadtreinen rijden er wel normaal. Bij de Franse spoorwegen kunnen de vertragingen oplopen tot 1 uur. Ook de hogesnelheidstreinen ondervinden hinder omdat ze door de sneeuw niet op maximumsnelheid kunnen rijden: bij TGV, Thalys en Eurostar is er sprake van vertragingen tot 50 minuten.

De weersvoorspellers van Météo France waarschuwen voor spekgladde wegen in het noorden van het land, van Normandië tot het oosten.

Bitter koud bij de Britten

In het Verenigd Koninkrijk blijft de koudegolf aanhouden. De weervoorspellers waarschuwen er voor nog meer sneeuw en ijzel in grote delen van het land.

In het graafschap Essex, ten oosten van de hoofdstad Londen, is een man overleden nadat hij in Rochford door het ijs was gezakt. Voor de 30-jarige man kon geen hulp meer baten.

In het zuiden van Engeland en Wales wordt 5 à 10 centimeter verse sneeuw verwacht, en in Schotland en Noord-Engeland is er sprake van nog eens 10 centimeter sneeuw erbij. Vorige nacht is in het graafschap Buckinghamshire, ten noordwesten van Londen, een minimumtemperatuur van -19,6 graden genoteerd. Ook in Noord-Ierland is het erg koud, tot -18 graden.

Ook in het Verenigd Koninkrijk ondervindt het verkeer enige hinder. Zo zijn er enkele treinen geschrapt van Londen naar Leeds en York, in Noord-Engeland. De hinder op autosnelwegen blijft relatief beperkt. Aan de Eurostar-terminal in Londen Saint Pancrass is het enorm druk omdat veel vliegtuigpassagiers wegens de aanhoudende problemen op Londen Heathrow per trein naar het vasteland proberen te raken.

File en vertragingen in Duitsland

Onze oosterburen ontsnappen evenmin aan de winterellende. Zo stond er vanmorgen zo'n 250 kilometer file in de noordwestelijke deelstaten. In sommige gebieden geldt ook een rijverbod voor zwaar vrachtverkeer, bijvoorbeeld rond Keulen en Düsseldorf, terwijl dat in andere regio's inmiddels is opgeheven. 

Ook de Deutsche Bundesbahn heeft het over "grote vertragingen". Vooral op de oost-west-verbindingen kunnen de vertragingen oplopen tot 1 uur. 

Intussen, in het hoge noorden

Ook Scandinavië, waar winterkou geen vaag begrip is, krijgen ze hun deel van de ellende. In de Finse hoofdstad Helsinki is vorige nacht 70 centimeter sneeuw gevallen, wat al sinds 1915 niet meer was gebeurd.

In het zuiden van Zweden moesten vandaag 100 van de 350 treinverbindingen afgelast worden wegens de sneeuw. Toch blijven de Scandinaviërs behoorlijk onderkoeld bij de situatie: "Er bestaat geen slecht weer, er bestaat enkel slechte kleding", is er een veelgehoorde volkswijsheid.