Stelt Leterme dan toch een begroting op?

De federale regering in lopende zaken kan volgend jaar 1 tot 1,5 miljard euro miljard meer saneren dan gepland. Dat zegt premier Yves Leterme (CD&V) in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De ontslagnemende premier treft voorbereidingen om indien nodig dan toch een begroting voor 2011 op te stellen. Het zou de bedoeling zijn om 1 à 1,5 miljard euro extra te besparen, 0,3 tot 0,4 procent van het BBP.

"Ons voorzichtig begrotingsbeleid werpt vruchten af. De economische groei zit mee. Dat geeft ons de kans om sneller te saneren. Het zou beter zijn dat een nieuwe regering dat doet, maar we hoeven daar niet op te wachten", zegt Leterme. "Als er begin januari geen doorbraak is in de regeringsvorming - en die kans is toch reëel - kan deze regering dat doorvoeren." Volgens Leterme kan dat perfect binnen de grenzen van lopende zaken. Hij heeft de afgelopen dagen daarover overlegd met de regeringstop en contacten gelegd met de regionale regeringen.

Net zoals gisteren in "De zevende dag" riep Leterme vanmorgen andermaal op om snel een nieuwe regering met volheid van bevoegdheid te vormen. "De ernst van de situatie mag niet worden onderschat", zei hij op La Première en hij verwees daarbij vooral naar de dreigende financiële markten.

Leterme verzekert dat zijn regering erin geslaagd is "de impact van de politieke crisis te beperken" en kan aantonen dat België zich "niet in het luchtledige bevindt".