Verse sneeuw en ijzel in de ochtendspits?

Vanavond begint het eerst te sneeuwen in West-Vlaanderen, daarna ook in de andere provincies. De verkeerspolitie waarschuwt ook voor dichte mist. Morgenochtend wordt het zachter waardoor het gaat ijzelen en het spekglad kan worden op de weg. De ochtendspits dreigt dus opnieuw problematisch te worden.

De avondspits op de weg is rustig verlopen, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De files waren niet langer dan normaal. Er waren een aantal kleine ongevallen, maar die veroorzaakten geen grote problemen. Er waren geen grote problemen verwacht, omdat er minder verkeer naar huis moest en omdat de eerste nieuwe sneeuw pas tegen vannacht verwacht wordt. De problemen door een ongeval op de E17 in Lokeren waren snel opgelost.

Heel wat mensen blijken ook de raad van de automobilistenverenigingen opgevolgd te hebben en lieten hun auto aan de kant staan of namen een dagje vakantie. 's Ochtends was er minder verkeer, waardoor er logischer wijze ook minder verkeer 's avonds was.

Ochtendspits liep wel serieus in het honderd

Door het winterweer is de ochtendspits maandag erg chaotisch verlopen. Rond  8.30 uur stond er zo'n 700 kilometer file. Ook nu nog liggen de secundaire wegen in heel Vlaanderen er gevaarlijk glad bij.

Op de meeste snelwegen zijn 2 van de 3 rijstroken berijdbaar, maar met een tragere snelheid. De files van de ochtendspits dikten daardoor snel aan. Maar bijvoorbeeld op de E17 werd de ochtendspits geleidelijk aan een middagspits. De snelweg is op veel plaatsen spekglad.

Op de E17 van Antwerpen naar Gent zijn de afgelopen nacht enkele ongevallen gebeurd, onder meer ter hoogte van Kruibeke. Ook rond de middag stonden er nog files op de E17 tussen Lokeren en Gent in beide richtingen. Deze ochtend waren er op de E17 ter hoogte van Waregem ook enkele auto's gebotst en omstreeks 10 uur was er ook in Harelbeke een ongeval. In Oost-Vlaanderen was een tijdlang een inhaalverbod voor vrachtwagens en bussen van kracht, maar dat werd opnieuw afgevoerd.

Op de E40 zijn er onder meer in Middelkerke en in Nieuwpoort ongevallen gebeurd. Op de E313 verliep het verkeer moeizaam. Ter hoogte van Wommelgem is in de richting van Hasselt een ongeval gebeurd. Een vrachtwagen stond er in schaar.

En op de E19 van Antwerpen naar Nederland is er deze morgen in Sint-Job-in-'t-Goor een ongeval met vrachtwagens gebeurd (kleine foto). Wie van Antwerpen naar Nederland moest, kreeg de raad via de A12 te rijden.

"Kleine ongevallen hebben deze ochtend grote files veroorzaakt", zegt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. Volgens hem stonden heel wat mensen in de file die er eigenlijk niet hoorden te staan. "Het gaat om mensen die bijvoorbeeld gaan winkelen en die later op de dag hadden kunnen vertrekken", zegt hij. Touring zegt ook dat de weersvoorspellingen niet accuraat genoeg waren.

In elk geval hadden de automobilistenverenigingen pendelaars gisteravond al aangeraden om indien mogelijk thuis te blijven of later te vertrekken. Bij de automobilistenvereniging VAB is er een verdubbeling van het aantal oproepen voor ongevallen. Touring heeft het over een stijging van 30 procent.

Zout strooien en sneeuw ruimen

De hele avond en nacht hebben de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer gestrooid. Maar op de meeste plaatsen is de linkerrijstrook nog ondergesneeuwd of gevaarlijk glad. "Ook aan op- en afritten en in de buurt van bruggen is het nog glad. Wie niet echt buiten moet komen, doet dat dan ook beter niet", zegt Jo Lieben van het Agentschap Wegen en Verkeer.

"Het voorbije weekend hebben we meer dan 2.700 ton zout gestrooid en is er ook volop sneeuw geruimd", zegt Lieben . Volgens Lieben is er deze winter in totaal al 37.500 ton zout gestrooid. "De vorige winters was dat voor het hele seizoen gemiddeld 40.000 ton, dus dat is al erg veel", zegt Lieben nog.

Filerecord werd niet gebroken

Op een gegeven moment stond er zo'n 700 kilometer file, maar dat is geen filerecord. Op 10 februari 2010 stond er meer dan 900 kilometer file. 's Nachts had het gevroren en 's ochtends was het beginnen te sneeuwen. Overal stond het verkeer nagenoeg stil.