Vlaamse gemeenten zitten door hun zoutvoorraad

Door het aanhoudende winterweer raakt in steeds meer Vlaamse gemeenten het strooizout op. Ze kloppen daarom aan bij de provinciebesturen, maar ook daar slinken de voorraden.

In de provincie Antwerpen gaat het om een 30-tal gemeenten. Zij doen nu een beroep op de beperkte reservevoorraad van de provincie. Dat bevestigt het kabinet van gouverneur Cathy Berx.

"Onder andere Turnhout, Lier en Geel klopten al aan bij de provincie om extra zout", zegt directeur Noodplanning Fred Van Immerseel. "We stellen hen, net als de andere noodlijdende gemeenten, extra zout ter beschikking, dat we opzij hebben liggen bij havenbedrijf Solvay. Maar uiteraard is ook die voorraad niet onuitputtelijk. Momenteel worden de laatste restanten verdeeld. Voorts sporen we de gemeenten aan om erg zuinig om te gaan met hun zout en zelf proberen bij te bestellen via hun eigen leveranciers."

In Oost-Vlaanderen gaat het om 13 gemeenten. Ze krijgen van de provincie zout ter beschikking, met een limiet van 30 ton. Ze moeten wel verklaren dat ze geen zout meer op de private markt kunnen vinden en moeten een zoutplan hebben, waarbij ze de belangrijkste routes en locaties uittekenen. Intussen is ook de zoutvoorraad van de provincie geslonken. "We overleggen voor extra leveringen", klinkt het.

Voor West-Vlaanderen gaat het specifiek om de gemeenten die zout aankopen bij het zoutbedrijf Quatannens in Snaaskerke. Dat zijn onder meer Brugge, Ieper, Bredene en Torhout. "We hebben nog zeven ton zout in stock", klinkt het bij de technische dienst van Bredene. "Daar kunnen we maximaal nog twee dagen mee weg." Ook de andere gemeenten zullen op korte termijn met een zouttekort kampen. Enkele gingen al op zoek naar alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld door zout te bestellen bij concurrent Zoutman in Roeselare.

En ook in verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant en Limburg raakt de voorraad strooizout stilaan uitgeput. In Genk bijvoorbeeld moet men de gladde wegen voorlopig aanpakken met zouthoudende mestkorrels. Als het winterweer nog een paar dagen aanhoudt, kan dat tot problemen leiden, want er kan nauwelijks nog zout geleverd worden.

Enkel nog zout voor gewestwegen in Brussel

De negentien gemeenten van het Brusselse gewest kunnen vanaf morgen niet meer terecht bij Mobiel Brussel voor zout. Mobiel Brussel, dat instaat voor het beheer en onderhoud van de Brusselse gewestwegen, heeft nog maar net genoeg voor de gewestwegen in voorraad. Tot vandaag konden de gemeenten eenmaal per dag een strooiwagen zout bekomen.

"We hebben 900 ton bijbesteld, maar we stoppen vanaf morgen met de leveringen aan de gemeenten. We hebben nu nog 600 ton om de gewestwegen sneeuwvrij te houden", aldus Inge Paemen van Mobiel Brussel.

Mobiel Brussel strooit op de grote assen, belangrijke kruispunten, tunnels en viaducten. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de lokale wegen.