Vliegellende in Heathrow nog niet van de baan

Na twee dagen van ellende is de Londense luchthaven Heathrow vandaag opnieuw gedeeltelijk open. Maar alle problemen zijn zeker nog niet van de baan. In Parijs ging Orly enkele uren dicht. In Frankfurt werden opnieuw 300 vluchten geschrapt.

Zaterdag werden heel wat vluchten met bestemming Heathrow afgeleid naar andere luchthavens, onder meer naar de luchthaven van Zaventem. Gisteren ging de Londense luchthaven, de drukste van Europa, volledig dicht.

Sinds vanmorgen is Heathrow weer gedeeltelijk open, maar dat betekent niet dat alle ellende nu van de baan is, want British Airways bijvoorbeeld heeft vandaag al zijn korteafstandsvluchten geschrapt. Ook op de andere Londense luchthavens begint het vliegverkeer zich te normaliseren, al zullen er daar ook nog veel vertragingen zijn.

In Parijs ging de luchthaven van Orly vanmorgen enkele uren dicht, als gevolg van de hevige sneeuwval. In een halfuur was daar zowat 10 cm sneeuw gevallen. Intussen is de luchthaven weer open. Een derde van de vluchten op Orly en op de luchthaven Charles de Gaulle, ten noorden van Parijs, is wel geannuleerd.

Op de luchthaven van Frankfurt, in Duitsland, zijn vandaag al ongeveer 300 vluchten geschrapt. Voorlopig is het weer betrekkelijk goed, maar in de loop van de middag wordt in Frankfurt 1 tot 3 cm sneeuw verwacht. Gisteren werd daar ongeveer de helft van de 1.329 vluchten geschrapt, vooral als gevolg van de sluiting van andere luchthavens in Europa. Ook daar moesten honderden passagiers de nacht in de luchthaven doorbrengen.

Op Schiphol, nabij Amsterdam, konden vanmorgen alle banen weer in gebruik worden genomen. Er zijn wel nog vertragingen als gevolg van het winterweer van de afgelopen dagen. Hier moesten nog zo'n 50 tot 100 passagiers op de luchthaven overnachten. Enkele honderden andere passagiers werden in hotels ondergebracht.