Vrachtverkeer komt weer op gang in Wallonië

Het rijverbod voor zwaar vrachtverkeer in Wallonië is vanmiddag volledig opgeheven. Dat is het gevolg van de heropening van de Luxemburgse en Franse grenzen. Wel is er verhoogd toezicht op een aantal hellingen. De toestand op de Waalse wegen blijft gevaarlijk.

De verkeerspolitie probeert momenteel om het weer op gang komende vrachtwagenverkeer in goede banen te leiden, vooral op de E411 en E25. Op sommige steile hellingen, onder meer in de plaatsen Tellin, Houffalize en Tilff, is er daarnaast verhoogd toezicht.

Op de E411 en E25 was het rijverbod langer van kracht dan op de andere autowegen omdat Luxemburg en Frankrijk de grensovergang gesloten hadden voor zwaar vrachtverkeer. Die grensovergangen zijn intussen weer opengesteld.

De situatie op de weg blijft gevaarlijk. Vanmorgen was de E411 een tijdlang geblokkeerd in beide richtingen in de provincie Namen. Door het gewicht van de sneeuw zijn enkele bomen op de weg gevallen. Op sommige plaatsen ligt een ijslaag van 5 centimeter. Ook op de andere snelwegen is het erg gevaarlijk.

"De omstandigheden zijn erg erg moeilijk", zegt Willy Henri van de wegpolitie van Namen. Hij vraagt bestuurders om Wallonië te vermijden.