Zaventem hoopt meeste vluchten te laten doorgaan

Het zou morgen toch nog meevallen met het luchtverkeer op Zaventem. Mensen die morgen een vliegtuig moeten nemen op Zaventem, kunnen toch het best hun vluchtinformatie goed in de gaten houden voor ze naar de luchthaven komen.

Brussels Airport uitte even de vrees dat er mogelijk tot woensdagochtend geen vliegtuigen meer zouden kunnen opstijgen door een tekort aan ontijzingsproduct. Het ontijzingsproduct is nodig om de vliegtuigen ijsvrij te maken. Door het winterweer hebben de luchtvaartmaatschappijen het product massaal moeten gebruiken. De luchthaven maakte daarop bekend dat ze door haar voorraad dreigde te raken. De leverancier van het product geraakte immers zelf in moeilijkheden door het winterweer in het buitenland.

Intussen hebben heel wat maatschappijen laten weten dat er vandaag en morgen toch kan gevlogen worden. "Enkele luchtvaartmaatschappijen hebben duidelijk de intentie gegeven dat ze dinsdag gaan proberen hun vluchtschema af te werken", zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse.

Brussels Airlines: "Wellicht ontijzingsvloeistof"

Brussels Airlines heeft er goede hoop op toch een groot deel van het programma morgen te kunnen uitvoeren. Dat zegt een woordvoerder. Afhandelaar Flightcare heeft toch nog ontijzingsvloeistof kunnen verkrijgen.

Voor maandagavond zal het vluchtprogramma bijna volledig kunnen worden uitgevoerd. Voor dinsdag hoopt Brussels Airlines op een normaal verloop van het grootste deel van het vluchtschema, op voorwaarde dat er ontijzingsvloeistof is. "Maar zoals het er nu uitziet, zal dat wellicht het geval zijn", aldus een woordvoerder.

Concreet zullen de toestellen van Brussels Airlines die vanuit het buitenland naar Brussel vliegen geen hinder ondervinden. Ze worden immers in het buitenland ontijsd. Ook de langeafstandsvluchten, naar Afrika, zullen normaal gezien vertrekken. Voor de andere vluchten, binnen Europa, is er nog geen zekerheid, maar "goede hoop" dat een groot deel zal kunnen worden uitgevoerd.

Ook luchtvaartmaatschappij Jetairfly heeft laten weten dat het de zeven vluchten die morgen gepland staan, zal uitvoeren. Mogelijk zal ze de vluchten wel naar de luchthaven van Luik verplaatsen.

"Aviapartner heeft nog voldoende reserve"

Aviapartner, een van de drie afhandelaars op Brussels Airport, liet eerder al weten dat het over voldoende reserves van het ontijzingsproduct beschikt voor maandagnacht.

Dinsdag beschikt de afhandelaar misschien over een alternatief product uit Duitsland. Dat zegt CEO Laurent Levaux. Om dat te kunnen gebruiken, dienen de vrachtwagens en opslagtanks wel  schoongemaakt te worden. Dat kan voor vertragingen zorgen van enkele uren. Volgens Levaux heeft Aviapartner zowat drie vierde van de passagiersvluchten in handen. Voor cargo gaat het om een derde.

Overmacht

Volgens woordvoerder Jan Van der Cruysse ging het om overmacht. "Het is zeker niet onze verantwoordelijkheid, en ook niet van de handlingmaatschappijen, maar een geval van overmacht", luidde het. Hij wees erop dat Brussels Airport over grote voorraden beschikte. Maar nu die moeten aangevuld worden, bleek de Franse fabrikant dat niet te kunnen wegens de problemen met het vrachtverkeer in Frankrijk.

Ondanks de naar Zaventem afgeleide vluchten, de geschrapte vluchten naar Londen en de honderden passagiers die daardoor op de nationale luchthaven waren gestrand, verliep het luchtverkeer op Zaventem de voorbije dagen vrij normaal, in tegenstelling tot vele andere Europese luchthavens. Ook vanmorgen ging het nog vrij vlot.

Vlucht afgelast: kom niet naar luchthaven

Mensen die vandaag of morgen een vertrekkende vlucht vanop Zaventem hebben, kunnen best hun vluchtinformatie goed in de gaten houden voor ze naar de luchthaven komen, raadt Jan Van der Cruysse van luchthavenuitbater Brussels Airport aan. "Als je ziet dat je vlucht afgelast is, kom dan zeker niet naar de luchthaven. Neem eerst contact op met je luchtvaartmaatschappij om te kijken op welke alternatieve manier je je bestemming kunt bereiken", zegt Van der Cruysse.

Intussen zijn de meeste passagiers die de afgelopen dagen op Zaventem waren gestrand, door de sluiting van onder meer Heathrow, opnieuw vertrokken. Afgelopen nacht vonden er uitzonderlijk ook een aantal nachtvluchten plaats, om gestrande passagiers te evacueren. Zo'n 1.400 mensen moesten echter opnieuw een nacht in de luchthaven doorbrengen. De afgelopen dagen zaten zo'n 2.000 tot 3.000 passagiers vast op Zaventem.