600 oppositieleden krijgen korte celstraf

Ongeveer 600 oppositieleden die zondag in Wit-Rusland hebben betoogd tegen de herverkiezing van president Aleksander Loekasjenko, zijn veroordeeld tot celstraffen van 5 tot 15 dagen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Zondag hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko (foto bovenaan). Hij haalde bij de presidentsverkiezingen een score van ongeveer 80 procent en mag aan een vierde ambtstermijn beginnen. Volgens de betogers is er echter sprake van grootschalige fraude. Zij willen nieuwe verkiezingen waaraan Loekasjenko (kleine foto) niet mag deelnemen.

Tijdens de betoging probeerden duizenden mensen het regeringsgebouw in de hoofdstad Minsk te bestormen, maar de ordetroepen traden met harde hand op. Honderden mensen werden opgepakt. Bijna 600 mensen zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 15 dagen. "Verschillende mensen werden vrijgelaten, onder wie minderjarigen en buitenlandse journalisten", liet de politie van Minsk nog weten.

De Verenigde Staten roepen intussen het regime in Wit-Rusland op om alle opgepakte oppositieleden vrij te laten. De Wit-Russische minister van Justitie Viktor Golovanov dreigt er echter mee om de oppositiepartijen die betrokken waren bij de onlusten zondagavond, te verbieden. Bij de opgepakte betogers waren ook 7 van de 9 presidentskandidaten uit de oppositie.