"Begroting getuigt van gebrek aan visie"

Het Vlaams Parlement is begonnen met de bespreking van de begroting van volgend jaar. Dat gebeurde zonder minister-president Kris Peeters (CD&V), die in het buitenland is. Volgens de oppositie getuigt de begroting van een gebrek aan visie.

Het debat over de begroting begon zonder minister-president Kris Peeters, die in Argentinië een berg beklimt met enkele astmapatiënten. Dat lokte kritiek uit van de oppositie. "Wie is de big boss van de Vlaamse regering?", vroeg Open VLD-fractieleider Sven Gatz. "Kris Peeters, en hij is dus niet aanwezig, en dat is voor ons iets dat zeer zwaar te slikken is". Ook parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) had liever gezien dat Peeters wel aanwezig was.

Bij aanvang van de namiddagsessie van de besprekingen ontstond er opnieuw een rel rond de afwezigheid van Peeters, die vanmiddag via satelliettelefoon live op Studio Brussel te horen en te zien was en 300.000 euro schonk aan de actie Music for Life. Gatz noemde dat optreden schandalig terwijl SP.A het had over een "bijzonder foute timing".

Kaasschaaf

Wat betreft de begroting hadden de oppositiepartijen vooral kritiek op de kaasschaafmethode, waarbij iedereen een beetje moet besparen, van de Vlaamse regering, die van weinig visie getuigt.

Marijke Dillen (Vlaams Belang) vond dat de Vlaamse regering het moeilijk heeft om beslissingen te nemen en daarom voor de kaasschaafmethode kiest. Het resultaat is dan wel een begroting in evenwicht, maar dat evenwicht is volgens Vlaams Belang erg wankel.

Sven Gatz (foto links) hekelde dat de Vlaamse regering in haar begroting geen enkele provisie of geen "spaarpotjes" heeft opgenomen. Hij haalde ook zwaar uit naar de afschaffing van de jobkorting, terwijl er nieuwe cadeautjes worden uitgedeeld zoals de kindpremie.

De fractieleiders van de meerderheid wezen in hun tussenkomst dan weer stuk voor stuk op het puike werk van Vlaanderen door een begroting in evenwicht te presenteren. Volgens Ludwig Caluwé (CD&V) is de kaasschaafmethode daarvoor de enige juiste methode en is er geen andere keuze.

Eric Van Rompuy (CD&V) en Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) verweten de liberalen met gespleten tong te spreken, door enerzijds te hekelen dat de Vlaams regering niet genoeg bespaart en geen spaarpotten aanlegt, en anderzijds op allerlei domeinen meer uitgaven te bepleiten.

"Een begroting in evenwicht is de beste wissel op de toekomst", oordeelde Kris Van Dijck (N-VA). SP.A-fractieleider John Crombez benadrukte in zijn tussenkomst dat de prioriteit na de besparingen moet zijn om opnieuw groei te creëren. Een begroting in evenwicht is daarbij volgens hem een goed begin.