"Moet ik zo’n dier neerschieten met een bibigun?"

Enkele weken geleden schoot de Republikeinse politica Sarah Palin in haar realityshow met grof geschut een kariboe neer. In tijden van kerst konden veel Amerikanen daar niet mee lachen en er volgde dan ook een golf van kritiek. Zelfs de bekende Amerikaanse scenarioschrijver/producer Aaron Sorkin mengde zich in het debat en sprak zelfs van een "snuff-film". Maar Palin blijft erbij dat ze enkel voedsel voor haar gezin zocht.

Nadat de beelden van het neerschieten van de kariboe uitgezonden waren in "Sarah Palin’s Alaska", schreef Sorkin die meewerkte aan films als "A few good men" en "The social network", onverbloemd over Palins schietactiviteiten: "Je was helemaal niet bezig met het doden van dat dier voor voedsel, bescherming of zelfs om er iets modieus mee te doen, je deed het omdat je er plezier aan beleefde. Je maakt gewoon snuff-films (films waarin iemand seksueel genot beleeft aan bijvoorbeeld moord, nvdr). Er is zelfs meer: dit is het eerste rendier dat ooit gedood is om er politiek voordeel uit te halen." Sorkin besloot met: "Sarah Palin is geestelijk gestoord."

"Eén doel: eten op tafel"

Afgelopen weekend reageerde Palin op de kritiek in het ABC-programma "Good morning America". Eerst stelde ze duidelijk dat een kariboe niet hetzelfde is als Rudolf het rendier. Kariboes zwerven volledig wild door Noord-Amerika en Siberië, terwijl rendieren eerder halfgedomesticeerde dieren zijn die men terugvindt in Scandinavië en Groenland.

Voorts pikte ze de kritiek van Sorkin niet, van wie Palin de indruk gaf hem niet zo goed te kennen want ze twijfelde aan zijn voornaam. "Er zijn nu eenmaal mensen die dat zware geweer op mijn schouders zien en enkel verbaasd reageren met: "Moet dat?". Ik vond Sorkins opmerkingen walgelijk. Alsof hij in zijn films en tv-series geen geweren gebruikt. Geweren die gericht worden op mensen. Mijn geweer heeft maar één doel: eten op tafel. Ik ben blij dat ik mijn kinderen biologisch voedsel kan serveren", aldus Palin.

Palin vond de opmerking van Sorkin dat hij misschien wel akkoord zou kunnen gaan met het neerschieten van het dier om er een mantel van te maken "hypocriet": "Ik kon niet geloven dat hij zoiets durft beweren."

Gastvrouw Robin Roberts voegde eraan toe dat de negatieve kritieken wellicht het gevolg zijn van het indrukwekkende geweer dat ze hanteerde. Palin lachte: "Ik kan zo’n dier toch niet neerschieten met een bibigun (luchtdrukgeweer, voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden, nvdr)."

lees ook