Alle bussen van De Lijn opnieuw op weg

Bij De Lijn zijn de meeste problemen bij het busverkeer verminderd. Alle bussen kunnen intussen uitrijden, al wordt er op sommige plaatsen alleen op de hoofdwegen gereden. Bovendien is het rekening houden met vertragingen.

Na een moeilijke ochtend in Vlaams-Brabant en delen van Limburg en Oost-Vlaanderen zijn alle bussen van De Lijn tegen de middag kunnen uitrijden. De lokale wegen worden in de mate van het mogelijke overal weer bediend. In heel Vlaanderen verloopt de dienstverlening wel met vertraging. In de provincie Limburg kunnen die oplopen tot 30 minuten en meer.

Vanmorgen vroeg konden heel wat bussen niet uitrijden door de verse sneeuw die afgelopen nacht was gevallen. Na enkele uren konden de meeste bussen van de De Lijn dan toch uitrijden, maar werden enkel de hoofdwegen bediend.

In Oost-Vlaanderen was dat het geval in de regio's Dender en Vlaamse Ardennen. In en rond Gent en in het Waasland verliep alles min of meer normaal. Er hebben de hele nacht sneeuwtrams gereden om de bovenleidingen ijsvrij te houden.

Ook in Vlaams-Brabant werd er alleen op de hoofdwegen gereden. In Limburg waren er vanmorgen veel problemen met bussen die niet konden uitrijden, vooral in Beringen. In West-Vlaanderen en Antwerpen verliep alles redelijk normaal.

Ook in Brussel rijden de bussen met vertraging. De MIVB meldt grote problemen in Ukkel, waar de bussen de hellende straten niet op kunnen. Het strooizout is er ook op. In Wallonië is het busverkeer op verschillende plaatsen heel zwaar verstoord, vooral in de provincies Luik, Namen en Luxemburg.

Vooral in Wallonië problemen op de sporen

Bij de spoorwegen waren er minder problemen tijdens de ochtendspits dan gisteren, weet Frédéric Petit van Infrabel. In totaal werden vijftien treinen afgeschaft. In het tweede deel van de ochtendspits liep de gemiddelde vertraging op tot een 15-tal minuten. Negatieve uitschieter was de lijn Doornik-Edingen-Halle, waar de vertragingen gemiddeld 25 minuten bedroegen.

In Wallonië zijn er zoals de voorbije dagen veel meer problemen, wat ook gevolgen voor de verbindingen met Vlaanderen en Brussel kan hebben. Reizigers zullen dus ook vandaag weer rekening moeten houden met verstoord treinverkeer, vertragingen en mogelijk ook afgeschafte treinen.