Boeren moeten liters melk weggieten

Tientallen boeren in West-Vlaanderen moeten duizenden liters melk weggieten omdat melkfabriek Campina de melk niet kan ophalen. Die moet binnen de 3 dagen in de fabriek zijn, maar door het winterweer lukt dat niet overal.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) roept zijn leden op om Campina in gebreke te stellen. "We moeten van Campina ons landbouwbedrijf en onze productie vergroten, maar zij kunnen onze melk niet komen ophalen", getuigt landbouwer Noël Van De Casteele uit Koekelare in "De ochtend" op Radio 1. "Nochtans raken andere leveranciers, bijvoorbeeld van veevoeder, wel op onze boerderij."

Het gaat om 50 tot 200 bedrijven in West-Vlaanderen die duizenden liters melk moeten laten lopen. "We hebben onze koeien gemolken, maar we moeten dan later duizenden liters melk in de mestput laten lopen", zegt Van De Casteele. "Dat is niet alleen erg vanuit economisch standpunt, maar ook emotioneel. Ik ben 40 jaar landbouwer, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt."

De melkfabriek zelf zegt dat het gaat om overmacht, maar ABS zegt dat andere bedrijven er wel in slagen om de melk op tijd op te halen.

"Het is ook voor ons bijzonder vervelend dat we melk niet kunnen ophalen", reageert Renaat Debergh van de zuivelsector. "Ik vrees inderdaad dat de landbouwers ervoor moeten opdraaien. Onze chauffeurs hebben het erg moeilijk met de zware vrachtwagens op de kleine, gladde wegen."

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) nuanceert. "Maandag werd bij 98 procent van de bedrijven wel melk opgehaald", klinkt het in een persbericht. "De bussen kunnen ook niet uitrijden, de chauffeurs van de melkophaling hebben het dus extra lastig. Bovendien liggen de boerderijen soms langs erg kleine wegen waar de sneeuw niet wordt geruimd. De BCZ betreurt het dat de overige 2 procent door de uitzonderlijke winteromstandigheden niet kon worden opgehaald."