Geen winter op de beurs

Elke weekdag becommentarieert Paul D'Hoore de economische en financiële situatie.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Op de eerste dag van de winter, blijven de Europese beurzen mooi op temperatuur. Ze staan allemaal hoger. De winst ligt op de meeste beurzen tussen 0,5 en 1 procent.

Wall Street toonde gisteravond een gemengd beeld. De Dow Jones ging 0,12 procent lager en sloot af op 11.478 punten. De technologiebeurs Nasdaq kon wel 0,25 procent winst boeken.

De Amerikaanse beleggers moesten het rooien zonder nieuwe economische cijfers. Vooral bedrijfsnieuws stuurde de koers van individuele aandelen. Zo ging het aandeel Chesapeake Energy bijna 9 procent hoger toen bekendraakte dat Carl Icahn zijn belang in het bedrijf verdubbeld van 2,8 tot 5,6 procent. Icahn staat bekend als een "corporate raider", een "bedrijvenkaper". Chesapeake is de tweede grootste aardgasproducent van de Verenigde Staten.

In het Verre Oosten verschenen mooie beurswinsten op de computerschermen. De beurs van Tokio ging 1,5 procent hoger en sloot af op 10.370 punten. Ook Hongkong steeg met 1,5 procent.

In Europa is de sfeer iets minder uitgelaten, maar toch optimistisch. De beleggers laten zich weinig gelegen aan het bericht dat ratingbureau Moody's de kredietwaardigheid van Portugal onder de loupe neemt.

De komende drie maanden onderzoekt Moody's of de zwakke groeivooruitzichten en hoge financieringskosten de kredietwaardigheid van het land hebben ondermijnd. Als dat inderdaad het geval is, overweegt Moody's om de kredietwaardigheid van Portugal met een of twee trappen te verlagen. Dat zou betekenen dat de Portugese overheid een hogere rente zou moeten betalen op nieuwe staatsleningen.

Op bijna alle Europese beurzen ligt de winst tussen 0,5 en 1 procent. Milaan rijdt op kop, met een winst van 0,9 procent. Brussel is de rodelantaarndrager. De Bel-20 komt voorlopig niet verder dan 0,3 procent winst.

Dat komt vooral door de nieuwe pandoering voor Telenet. Gisteren raakte bekend dat de controlediensten van de telecomsector vinden dat Telenet zijn kabelnetwerk ook beschikbaar moet stellen voor concurrenten. Het aandeel Telenet krijgt een nieuwe klap van 8 procent.

Het aandeel Mobistar is de grote winnaar, met een stijging van 1,8 procent. Mobistar heeft een eigen netwerk voor mobiele telefonie maar geen vast netwerk zoals Telenet en Belgacom. Het aandeel Belgacom haalt dan ook minder profijt uit de berichten over Telenet. Belgacom staat op de middag 0,7 procent hoger.