Hongarije verlengt noodtoestand voor schoonmaak

Het Hongaarse parlement heeft groen licht gegeven voor de verlenging van de noodtoestand in drie departementen in het westen van het land. De departementen werden in oktober getroffen door een rode giftige modderstroom afkomstig van een lek in een aluminiumfabriek.

Minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pintér acht met de huidige weersomstandigheden een verlenging van de noodtoestand noodzakelijk. "De natte winter heeft de schoonmaakoperaties en de heropbouw vertraagd. Ook de werkzaamheden om de gebieden te beschermen tegen eventuele nieuwe rampen liepen vertraging op", legt Pintér uit.

De minister maakte ook duidelijk dat de hulp van het leger nodig is om duizenden hectaren aan landbouwgrond schoon te maken. Die hulp kan enkel ingeroepen worden als er een noodtoestand afgeroepen is.

Op 4 oktober veroorzaakte een lek in een reservoir van een aluminiumfabriek in Ajka, zo'n 160 kilometer ten westen van Boedapest, een ecologische ramp in de regio. De nabijgelegen dorpen werden bedolven onder een rode giftige modderstroom. Vorige maand overleed een tiende slachtoffer. De 72-jarige man had chemische brandwonden opgelopen door de gifstroom. Naar de oorzaak van het lek wordt nog gezocht.